Az IT és információbiztonsági szakma tetoválásainak jelentésmorfológiája

Itt az ideje, hogy az IT és a biztonsági szakmán belül elterjedt és gyakori tetoválásokat összegyűjtsük és közelebbről megvizsgálva a képi világukat, leírjuk, milyen jelentéssel bírnak, mit is jelképeznek, kik és hogyan, hol viselik őket.

1-89-19-68

A hackerek kedvelt tetoválása.

A számok a periódusos rendszer elemein keresztül a HACKER feliratot adják ki (H-1 Hidrogén, AC-89 Aktínium, K-19 Kálium, ER-68 Erbium).

Az öt pont jelentheti a feketekalapos hacker börtönviseltségét (bérletvásárlás után), etikus hacker esetében azonban az éles projekteken edződést és a field tapasztalatot szimbolizálja.

Más értelmezésben az éles projekt során az etikus hackert (középső pont) bekeríti saját projektvezetője és salese, az ügyfél projektvezetője és az ügyfél biztonsági vezetője.

Vörös háromszög a bal mellbimbó körül, „People, Process, Technology” felirattal az éleken

ITIL- és IT governance menedzserek viselik. Ha a háromszög szabályos, a menedzser eljutott a Zen állapotba, és megvilágosult.

Stilizált 7-es számjegy

A hét különösen fontos, mágikus szám a magyar szakrális világképben – hét gyermek, hét király, hétfejű sárkány- de azon jóval túl is mutat.

A hét nem más, mint a dinamikus három és a statikus négy összege, Isten számaként pedig a szakrális hármas és a földi négyes együttes értéke. A hetessel jelképezik a világmindenség struktúráját, az idő ciklikus törvényét, a hét napjait, az ünnepek időtartamát, a hangsor hét hangját és az ultit.

A „Hetes” vagy számmal kiírva a „7” a hálózati mérnökök jele, amely egyértelműen a világmindenség teljességére és egészére: az OSI modellre utal.

Egyes körökben a szimbólum kissé morfolódott, szerepelhet a 7/2 (7/3) vagy 7/7 jelképként, ilyen esetben a második tag mindig a viselője OSI-modellben betöltött helyét mutatja: switch és router üzemeltetők esetében pl. 7/2 vagy 7/3, míg alkalmazás-üzemeltetők esetében a 7/7 jelzés is elfogadott.

A 2016-os Sysadmin Day Kongregációs Gyűlése kategorikusan elhatárolódott a felhasználói desktop support munkatársak 7/8 jelölése elől, ők továbbra is az alkalmazásréteg jelét varrathatják magukra.

Árbocos, kibontott vitorlázatú hajó

Frissen kinevezett, kezdő CISO vagy IBF.

Árbocos, süllyedő hajó levont vitorlázattal

CISO vagy IBF, legalább öt év gyakorlattal.

Árbocos, süllyedő hajó, levont vitorlázattal és lebocsátott mentőcsónakkal

Jellemzően olyan személy viseli, aki CISO posztról menekült át belső ellenőrnek.

</BODY><HEAD>

Junior webfejlesztő

</HEAD><BODY>

senior-webfejleszto.jpg

Szenior webfejlesztő, legalább fél éves gyakorlattal

802.11

A 802.11 a Wi-Fi kommunikáció protokoll szabványának száma. A tetoválást csak olyan Wi-Fi mérnökök viselhetik, akik építettek már 20 Wi-Fi AP-nál nagyobb hálózatot, amely legalább a projekt átadásakor egyszer működött.

A tetoválás elhelyezkedése szigorúan kötött, minél magasabban van a tetoválás, a személy annál nagyobb kompetenciával rendelkezik a Wi-Fi területén. (FortiWiFi mérnökök egyébként legfeljebb vádliig tetoválhatják)

Joker

Általában vádlin vagy lábszáron viselt tetoválás, a tanúsító auditorok jelképe.

minosito-auditor.jpg

A HA-HA felirat rovásokból áll össze, minden egyes rovás egy-egy sikertelen tanúsítást jelképez.

Majom

Kína keleti határvidékén tudnak egy szikláról, ami a világ kezdete óta a nap- és holdsugarak találkozási helye.

Egy nap aztán ez a szikla megduzzadt, kettévált, és egy kőtojást hozott a világra.  Nagy vihar támadt, megremegett a Világmindenség. A kőtojás ekkor megrepedt, és belsejéből egy kőmajom lépett ki, aki mind az öt érzékszervvel bírt és a halhatatlanságot kereste.

Hosszas kutatása során járt a föld mélyén, a levegőben, tengerek és óceánok fenekén, míg végül teste megváltozott: emberivé lett

belsoellenor.jpg

– a majom tehát a belső ellenőr szimbóluma.

Guy Fawkes / Anonymous maszk

Script kiddie-k között elterjedt tetoválás, másik megjelenési formája junior hackerek esetében a pálcikasárkány.

INSERT COIN

A kőművesdekoltázs fölé varrt INSERT COIN tetoválást kizárólag a tanácsadók és interim projektmenedzserek viselik.

tanacsado.jpg

Forrás: http://kiber.blog.hu/

Szerző: Kocsis Tamás – csak mert nagyon ráért 🙂 –