Fizessük számlánkat egyszerűen, egy kattintással

Az egyszerűség szép, az egyszerűség jó, ugyan ki ne vágyna rá? Az ugyan pár embernél okozhat ugyan némi nemű hezitálást, hogy ha a befizetendő magyar nyelvű E.ON számlánkat egy írországi e-mailcímről kapjuk, miközben a mellékelt link egy chilei doménre irányít. Viszont legalább a befizetendő összeg legalább nem túl magas, jobb gyorsan túlesni rajta. Vagy mégsem?

Rovatunkban a “sohavégetnemérős” átverési kísérletek egy friss darabját hozta a Mikulás, bár nem is kértük tőle: egy nagyon egyedi villanyszámlánk érkezett. Remélhetőleg a többség már messziről kineveti az ilyen zsenge próbálkozásokat, és senki nem vakarja majd utólag a fejét a poszt olvasás után: miért történt ez velem?

Számlák egyébként amúgy is jönnek-mennek, ehhez azért már szokva vagyunk. Bár néha az Élet itt is megtréfálhat bennünket, amikor például úgy kapunk ilyesmit, hogy nem is vagyunk ügyfelek az adott szolgáltatónál. Azért az ELMŰ mellett az E.ON egy olyan széles merítés sok felhasználóval, ami miatt nagyon is érdemes lehet a csalóknak ezt a csalit alkalmazni.

Szóval: “Fizesse be számláját egyszerűen, egy kattinttással” invitál bennünket a kamu számla- és folyószámlaszámmal ellátott levél, benne az ezerkettőszázötvenhat forint befizetéséhez mi mást is javasolna, mint a bankkártyás fizetést. Bár https van, de a helyesírási hibák itt is jellemzően felhívhatják a figyelmünket, hogy valami nagyon nincs rendben.

“Bankkártyás fizetés során átirányítjuk Önt az OTP Mobil SimplePay biztonságos fizetőoldalára.” – olvashatjuk a tájékoztatást.

Minő kár, hogy szemlátomást mindez még mindig ugyanazon a feltört chilei aloldalon zajlik, ahova a kamu számla is irányított. A banki azonosítók és a biztonsági CVV kód begépelése után vajon mi vár ránk?

Nos, azok nyerték a hangszórót, akik egy jól fejlett kamu hibaüzenetre tippeltek: ez pedig meg is érkezik menetrendszerűen, íme.

Majd az ellopott személyes és fizetési adataink birtokában nemes egyszerűséggel az igazi E.ON weboldalra továbbítanak bennünket.

Boldog Karácsonyt – gondolhatjuk mindeközben, és az biztos, hogy a szépen hangzó ígéret, miszerint “a fizetés közvetlenül az OTP Mobil által üzemeltetett, nemzetközi kártyatársaságokszabályai és biztonsági előírásai szerint működő oldalon történik”, itt minden valóságalapot nélkülöz.

Remélhetőleg senki nem jutott el idáig ebben a folyamatban. A csalásról természetesen értesítve lett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete is.

Ami pedig a megelőzést és a felhasználókat érinti, érdemes a relatív kis összegű számlákat is alaposan szemügyre venni, valamint a kéretlen üzeneteket, számlákat továbbra is mindig óvatosan, biztonságtudatosan kezelni, mert a sok kicsi itt valóban sokra, a számlánkon levő összes pénzre megy.

Forrás: https://antivirus.blog.hu