Hogyan frissítsünk profi módon SCOM-ot?

Két kulcsszó van: türelem és alaposság.

Az első az egy hőn óhajtott, általánosan használható System Center üzemeltetési viselkedésforma, amelyet, ha viszonylag nyugodt életet akarunk, akkor nem árt, ha minél hamarabb elsajátítunk. Azaz ha bejön a képbe egy Update Rollup (jelen esetben pl. a 2016-os verziókhoz passzoló Update Rollup 4), akkor mit is csinálunk azonnal?

Semmit.

Azonnal semmiképpen semmit, várunk egy hetet, amíg a pionírok megszívják az esetleges változások miatt rendszerborulásokkal. Egy hét múlva pedig várunk még egy hetet, mert az ördög nem alszik, vagy netalántán a pionírok éppen szabin voltak, vagy éppen csak elveszítették a motivációjukat, stb. :). Természetesen, ha van egy tesztrendszerünk, akkor lehetünk mi is úttörők, de minél komplexebb, az igazihoz minél jobban hasonlító tesztrendszerünk van, annál nehezebben akarjuk majd szétbombázni egy garázda frissítéssel, szóval ilyenkor is várunk és lessük a netet, kiéhezett paparazziként.

64

Akár meditálhatunk is ezalatt a 2 hét alatt, mind1, a lényeg h kár ne legyen belőle 🙂

Viszont ennyi idő alatt rengeteg okosságot magunkba szívhatunk az esetleges újdonságokról és javításokról, akár KB cikk* szinten is. De semmiképpen, hangsúlyozom, semmiképpen ne olyan gépen olvassuk az újdonságokat, amelyről 1-2 mp alatt elérhető pl. a vállalati SCOM, mert akkor rá fogunk ugrani, és… Tehát: izolált, szeparált, több DMZ-s, VPN mentes környezet az ajánlott ehhez. Vagy mobiltelefon, esetleg egy 2G-s területen, na és persze az offline browsing** is egy remek lehetőség! 🙂

Türelem-kell-az-élethez

Legyünk mi a csigák, a sikeres SC frissítések felé haladva!

Nu, akkor hát, ha szétolvastuk az agyunkat, és megvan a frissítés frissítésének a frissítése is a kedvenc gyártónktól, akkor essünk neki végre.

De ez, már egy egyszerű SCOM infra esetén sem egyszerű, mert mi is a sorrend, azaz mivel kezdjük, és mikor, melyik komponens frissülhet majd? És ha több management szerver, gateway, webkonzol, ACS van, akkor hogy legyen? No és az SQL adatbázisokkal mi a helyzet? És a rendszer Management Pack-ekkel***? És a kliensekkel (Windows, Linux/Unix agentek)?

Szerencsére van nekünk egy Kevin Holman-unk, aki tudja hogy mitől döglik a légy, és aki készített az UR4 kapcsán most is egy részletes és alapos útmutatót, tényleg a nulláról kezdve és mindent elmagyarázva, mindenre gondolva:

https://blogs.technet.microsoft.com/kevinholman/2017/10/28/ur4-for-scom-2016-step-by-step/

A saját érdekünkben kövessük a leírást, majd frissítsük a szintén innen származó SCOM Management Group MP-t és aztán örüljünk hátradőlve.

scomur4


*Merthogy ki olvas már el amúgy több tucat vagy többszáz KB cikket, mint egy egykori kolléga, aki így kezdte kb. 20 éve az ismerkedést a “Farkasokkal táncoló” fürtökkel? Csak a monogramját árulom el: LT, ez is elég lesz ebben az országban 😀
**Félelmetes szókapcsolat, brrrr…
***Fogadjunk, hogy az SQL szkriptet (adott esetben egy idevágó SQL patch-et) illetve a MP frissítéseket, ötből legalább ketten nem csinálják meg! 🙂

Forrás: https://galtamas.blog/

Szerző: Gál Tamás