System Center 2016 Update Rollup4 – DPM okosságok

Szép napra virradtunk október 25-én, ugyanis a megérkezett a fenti csomag, az összes SC 2016 komponenshez (kivéve SCCM, de az úgyis más állatfajta pl. a frissítés szempontból is). Ahogyan egy jó ideje már, ezekben az UR-ekben nem csak javítások, hanem új funkciók is helyet kapnak.

Gyorsan átfutva, az volt az első benyomásom, hogy most a DPM kapta a legnagyobb “jóságot”, ugyanis több újdonság is van, és imho kiemelkedik egy, azaz a “Backup storage migration”. Ez annyi jelent, hogy ha a DPM rendelkezésére álló lemezek/LUN-ok közül bármeyik betelt, vagy éppen át akarjuk rendezni ezeket, vagy éppen fel akarunk szabadítani egy diszket/LUN-t, akkor ezt most már – egy Protection Group-hoz rendelt paranccsal – egyszerűen megtehetjük. Kipróbáltam, működik, lásd képek.

DPMRU41DPMRU42

Eddig is lehetett költöztetni, de eszméletlen körülményes volt, sokáig tartott (pl. ki kellett várni a lemezhely felszabadításhoz a retention leteltét), és korlátai is voltak. Most ez sokkal-sokkal egyszerűbbé vált.

Persze mindez a “Modern Backup Storage” technológiának köszönhető, ami az abszolúte marketing bullshit nevét leszámítva remek dolog, többek között az ReFS kötetekkel, az egyszeres replika tárolással, a helypazarlás felszámolásával és a VM-ek RCT mentésével együtt. 2-3 apróság is jutott még ezzel kapcsolatban is ebbe a RU-ba, mint pl. a kötet kivételezés, a TLS 1.2 használata, a registryből állítható egyedi kötet méret paraméter az elfoglalt terület gyors kalkulációjához, és a fentebb említett RCT mentések tovébbi teljesítmény optimalizációja.

Még arra ügyeljünk, hogy ha van Azure Backup agentünk a DPM alatt, akkor azt is frissíteni kell a 2.0.9085.0-ös verzióra, különben az Azure mentések megállnak.

Egyelőre ennyit a DPM 2016 RU4-ről, a többi SC komponens újdonságait még nem analizáltam, de amúgy is várjunk egy hetet az éles rendszerekben minimum, amíg befolyik minden infó arról, hogy a frissítés frissítésének a frissítése kell ahhoz, hogy ne dőljön össze minden 😀

Az összegző oldal linkje lentebb, innen elérhetőek a Microsoft Update Catalog linkek is (ha valahol nem lehet online frissíteni, akkor az innen történő letöltés lesz a megoldás).

https://support.microsoft.com/hu-hu/help/4043305/description-of-update-rollup-4-for-microsoft-system-center-2016

Forrás: http://galtamas.blog

Szerző: Gál Tamás