Out-of-office on Distribution Group

Még régebben feltettek nekem egy kérdést, amit érdemesnek tartok egy eszmefuttatásra: miként lehet egy disztribúciós csoporton beállítani automatikus választ?
A kolléga eredeti ötlete az volt, hogy a levél-tippet használja fel (felhasználóknál a beállítás Fájl / Beállítások / Levelek / Email tippek szekció). Nos, az Outlook 2010-től használható email-tipp jellemzően* belső címzett esetén jelenik meg, s arra használható, hogy a feladó kiválasztása után, de még a levél elküldése előtt értesüljünk a címzett állapotáról. Pontosabban, ha az illetőnél be van kapcsolva a “Házon/magán kívül” állapot, akkor az ott megadott szöveg lesz látható még a levél elküldése előtt, illetve, ha tagja valamilyen csoportnak, akkor a csoporton beállított MailTip is látszik.
(* bizonyos, jól meghatározott esetekben külső címzett is, pl. érzékeny információ küldésekor).
Az eredeti kérdésre a választ több módon oldhatjuk meg, példaként 1-1 szerver-oldali, illetve fiók-szinten megvalósított ötletet írok, a teljesség/mélység igénye nélkül (no meg 3rd party megoldások kihagyásával).
A Transport Rule estén a szerveren hozunk létre egy szabályt, de annak formátuma (illetve az SMTP-kódja) nagyon hasonló a hibaüzenetekhez, még akkor is, ha saját hibaüzenetet teszünk be (most maradjunk az egyszerű rgazda szinten), ezért ezt – főleg kezdőknek – nem javaslom.
Fiók-oldalon sokkal elegánsabb megoldási lehetőségünk van, erre például egy dedikált fiókot hoznék létre – ő már tud OoO üzenettel válaszolni (ne feledjük, ez feladónként napi 1 üzenetet eredményez), az általa kapott leveleket pedig automatikusan továbbítani a csoportnak (akár úgy, hogy neki lokálisan is maradjon egy példány, naplózási céllal).
Sokan felkaphatják a fejüket, hogy de ők láttak az elosztási csoportokon olyan pipát, ami OoO-val kapcsolatos. Igen, a régebbi Exchange-ken az Advanced fülön grafikusan ki volt vezetve egy ilyen pipalehetőség („Send Out-of-office message to originator”), de ez csak arra való, hogy a tagok bármelyikén beállított OoO üzeneteket az eredeti feladónak küldje, ne a csoportnak szórja szét. Ha ez megfelelőnek tűnik az eredeti probléma megoldására, számítsunk rá, hogy nem biztos, hogy mindenki egységesen állítja be az ilyen üzeneteket, illetve, amennyiben a csoportból többen beállítottak maguknak saját OoO üzenetet, a feladó mindenkitől megkapja.

Az újabb Exchange-ken a grafikus kivezetés helyét a PS vette át:
Get-DistributionGroup * | Set-DistributionGroup -SendOofMessageToOriginatorEnabled:$true
Amennyiben még tovább bonyolítjuk a kérdést, s szeretnénk képet betenni: nos, ezt nem támogatja az OoO. Ha mégsem bírjuk ki, akkor Outlook segítségével létrehozunk egy szabályt, ami egy olyan sablonra mutat, amelyik megfelelően elő van készítve – de ez már tényleg túlmutat a cikk keretein

Forrás: https://asteriksz.wordpress.com/