Zavar az erőben, és egyéb online anomáliák

Egyáltalán nem foglalkoztunk és nem is foglalkozunk direkt politikai témákkal, inkább az események virtuális térben vetett hullámai az érdekesek számunkra. Számos dologban érinti ugyanis ez a mostani amerikai elnökválasztási történet az online biztonság témakörét, így érdemes lehet néhány járulékos történésre reflektálni. Hogyan keletkezik és terjed hiperűr sebességgel a fakenews, illetve vajon tényleg van Zuckerbergnek olyan műszere, amin látványosan követhető, mennyire fordulnak ki a közösségi oldalon az agresszív, uszító emberek önmagukból?

Néha nehéz eldönteni, nem deformálódott-e végzetesen az egyensúly az online és a valódi életünk között, melyiknél fontosabb a látszat megőrzése, létezik-e egyáltalán objektív tájékozódás és szabad akarat.

Ezt nem tisztünk megválaszolni, de azért látjuk, hogy mennyire jól definiálta ezt a mai posztmodern világot Yuval Noah Harari a HomoDeus című könyvében: “A múltban a cenzúra úgy működött, hogy blokkolta az információ áramlását. A 21. században úgy, hogy tömegesen ontja az emberekre az irreleváns adatokat.”

A fakenews témája kifogyhatatlan, folyamatosan keletkezik újabb adag, ennek egy részéről azonnal látszik, hogy ostobaság, de van mindig egy olyan szelete is, amelynél tanácstalan lesz az ember. Ilyenkor jól jöhetnek olyan kérdések, mint a forráskritika: ki írta, mikor írta, milyen hiteles hírnevű és nyilvános tulajdonosi szerkezetű portálon jelent meg, jegyzi-e valaki névvel a cikket, vannak-e alternatív párhuzamos független források, amelyek ugyanerről számolnak be, hír-e ez, vagy vicc, irónia, mém, stb.

A Buzzfeed oldalán is jelent meg összefoglaló olyanokról, mint hogy postai dolgozókat állítólag üres lopott szavazólapokkal fogtak volna el, vagy egy videó, amelyen egy dolgozó állítólag üres szavazólapokat tölt ki, pedig valójában sérült szavazólapokat ír át, vagyis nem csal.

Ha valaki kedveli az effajta hamis-hír gyűjteményeket, egy remek friss összefoglalót talál ezekről az Urbanlegend oldalán. A mi oldalunkról nyilván az a fő szempont, hogy mint minden ilyen rendkívüli esemény – tájfun, lezuhant repülőgép, olimpia, tragédia, baleset, országok közötti konfliktus, vagy merénylet – remek apropót szolgáltat a csalóknak, spam- és kártevőterjesztőknek. De nem egyedül a kémprogramok és zsarolóvírusok terjesztése az egyetlen károkozási lehetőség, hanem minden vélt vagy valós esemény kapcsán indulnak segély, vagy adománygyűjtések is, amelyek sokszor a zavarosban halászó bűnözők pénztárcáját hizlalják.

Egyik mostani esetben a GoFundMe oldalán indult egy gyűjtés, ahol már több, mint 200 ezer dollár (60 millió forint) gyűlt össze arra a célra, hogy állítólagos választási csalásokat leplezzenek le. Később a weboldal a szolgáltatási feltételek megsértésére hivatkozva levette ezt a kampányt, és az összegeket hiánytalanul visszautalta a mintegy 3700 adakozónak.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy mennyire izgalmas lehet egy olyan grafikon, amely az egyik legfontosabb közösségi oldal, a Facebook hashtagek és a kulcsszavak között mutatja meg valós időben az agresszív, uszító tartalmak trendjének aktuális szintjét. Nos igen, létezik ilyen “műszer”, és azon világosan látszik, hogy körülbelül egy hét leforgása alatt ezeknek a politikai témájú erőszakos posztoknak a szintje a korábban lassú emelkedéshez képest mindössze pár nap alatt 45%-os emelkedést produkált.

Itt aztán belefuthatunk abba a kérdésbe is, hogy mennyire tud, vagy kell cenzúrázni szűrni egy ilyen szolgáltatónak, annyit biztosan, hogy ne sértsen törvényt, közízlést, jó erkölcsöt, és akit ez a része érdekel, annak szeretettel ajánljuk a figyelmébe a tartalomszűrésről szóló 2018-as Tisztogatók című filmet, illetve magának a közösségi oldalaknak a működését leleplező The Social Dilemma (2020) című netflixes produkciót.

Ha valaki az online tér elképesztő befolyásoló hatásairól szeretne filmet látni, úgy a The Great Hack (2019.) mozit érdemes megnéznie, amely szintén a közösségi oldal durva befolyásolási képességeiről szól az amerikai elnökválasztás kapcsán. Annyira kifinomultan manipulálnak benne, hogy az még nekünk IT biztonságiaknak is elképesztő.

Végül, mintegy kedélyes lezárásként érdemes végiggörgetni azt a hírfolyamot is, ahol az újévi és zömmel be nem tartott fogadalmakhoz hasonlatosan tetszőleges átlag emberek által tett ígéreteket láthatunk, mit is tesznek majd akkor, ha kedvenc politikusukat hozzák ki győztesnek. És itt fel van adva a lecke rendesen hátra-szaltótól kezdve skorpiócsípésig minden 🙂

Forrás: https://antivirus.blog.hu