Költségcsökkentés Microsoft Azure-ban

Konkrétumokat kértetek

Több kérdést is kaptunk korábbi posztunkkal kapcsolatban, ami arról szólt, hogyan érdemes elindulni a Microsoft Azure szolgáltatás használatával. Kértétek, hogy foglalkozzunk részletekbe menőlég azzal hogyan lehet elérni költségcsökkentés Microsoft Azure-ban, vagyis a lehető legoptimálisabban beállítani az Azure-t. Optimális alatt ez esetben azt értjük, hogy a rendszer megfelelően működik, tehát maradéktalanul kiszolgálja az informatikai igényeket és emellett a lehető legalacsonyabb költséget generálja. 😊

Megfelelő Virtual Machine kiválasztása

Általában egy bizonyos statikus, állandó VM kapacitással rendelkezünk a földi, on-premise rendszerünkben. Ebből nem következik, hogy a földivel pontosan megegyező kapacitásra van szükségünk a felhőben. Sok esetben ugyanis a földi VM túlméretezett. A cloud egyik előnye, hogy nem szükséges több erőforrást használni (és fizetni) mint amennyire valójában szükségünk van. Hiszen bármikor növelhetjük vagy csökkenthetjük kapacitásainkat. Ha teljesen elölről kezdjük, akkor az Azure Migrate szolgáltatást segít kiválasztani a megfelelő Azure VM-et. Ha már elkezdtünk Azure VM-et működtetni és még nem igazán foglalkozunk annak optimalizációjával, akkor az Azure Advisor segítségével erre is van lehetőségünk. Egyébként az elérhető összes VM-ről itt kaphatunk bővebb információt. A megfelelő Azure VM kiválasztását követően már csak arra kell figyelnünk, hogy az csak használat estén működjön. Például vannak olyan workload-ok amik nem igényelnek nagy kapacitást, vagy ha igen akkor csak időlegesen. Ilyen esetekben a B-sorozatú virtuális gépek használatát javasoljuk, mert segítségükkel a workload-ok gazdaságosan futtathatok alacsony vagy közepes CPU-kihasználtság mellett.

Hogyan lehetséges 0-24 órában működő Azure VM költségét optimalizálni?

Hogyan érhetünk el költségcsökkentés Microsoft Azure-ban abban az esetben, ha kiválasztottunk egy számunkra optimális kapacitású Azrue VM, de annak 0-24 órában működnie kell? Azure Reservation segítségével előre leköthetünk virtuális gép kapacitásokat Microsoft Azure-ban, 1 vagy akár 3 évre is. Ezzel jelentős mértékben tudunk spórolni, nem ritkán a költségek 30-50%-át is. Ajánlom figyelmetekbe korábbi írásunkat ebben a témában.

Költségek nyomon követése

Az Azure Cost Management segítségével a felhő alapú rendszer költségeit és erőforrás felhasználását egy helyen követhetjük. Mivel teljes képet kapunk a felhős rendszerünkről, így hatékonyan tudjuk elemezni és a költségek optimalizálása is könnyedén lehetséges. Ha szeretnétek kipróbálni itt megtehetitek.

Megfelelő Azure régió kiválasztása

Világviszonylatban jelenleg a Microsoft rendelkezik a legtöbb felhő adatközponttal azaz Azure régióval.  Szám szerint 56 Azure régió biztosítja, hogy a világ bármely táján zökkenőmentesen lehessen használni a Microsoft felhőt. Fontos azonban tudni, hogy az egyes adatközpontokban elérhető szolgáltatások és azok árai eltérhetnek egymástól. Tehát, amennyiben nem fontos nekünk, hogy az adatok geográfiai értelemben közel legyenek hozzánk akkor érdemes a lehető legolcsóbb Azure régiót választanunk. Arról, hogy melyik régióban pontosan milyen szolgáltatások érhetők el itt tájékozódhatok részletesebben.

Nézzük egy példaszámítást!

Virtuális gép CPU Memória Listaár nettó/hó (adatközpont: West Europe) Legolcsóbb adatközpont (nettó/hó) West EU reservation  (nettó/hó) West EU Hybrid benefit és reservation  (nettó/hó)
Standard_B2ms Windows 2 core 8 GB 64,02 EUR 56,14 EUR 27,18 EUR 38,35 EUR
Standard_D2_v3 Windows 2 core 8 GB 130,51 EUR 115,73 EUR 89,04 EUR 48,58 EUR

 

Látszatra két ugyanolyan virtuális gép havi nettó költségeit látjuk. Akár ötszörös árkülönbség is lehet, ha nem a workload-nak megfelelő Virtuális gépet, Azure régiót és Azure Reservation-t választjuk!

Remélem ezzel a néhány alapvető esettel is sikerült megvilágítani, hogy micsoda optimalizációs lehetőséghalmazt rejt a Microsoft Azure.

Forrás: https://kingsol.hu