Egy fontos WSUS beállítás

Egy “kerekasztal”-beszélgetés során derült ki egy apró, de annál fontosabb információ: még mindig nem jutott el mindenkihez egy WSUS-beállítás szükségessége.

A WSUS-t használók alapvetően két csoportra oszlanak. Az egyiknél be van állítva, hogy az új frissítések letöltése után automatikusan bizonyos foltok telepítésre engedélyezettre váltsanak, a másik csoport minden javítást egyesével engedélyez. Főleg az előbbi esetén merülhet fel az a csalóka hit, hogy minden gép rendben van, minden naprakész – hiszen a Wsus konzolon minden zöld, utóbbiak esetén az tűnhetett fel, hogy kevesebb frissítést kell engedélyezni egyes gépek esetén.

Az ok az, hogy a 1903 verziótól kezdve a Microsoft áttért a Unified Update Platform (UUP) fantázianevű frissítési módszerre. A kommunikáció alapján ez egyszeri beállítás, elvileg nem fog kelleni minden nagyobb Feature Update után.

Ennek következménye az, hogy bár a 1903-as verziójú Windows változat (illetve bármely előző verzió+foltjai) WSUS-ra történő letöltéséhez és kiszórásához elég volt az eddigi beállítás, a 1903-ra érkező javítások addig nem fognak látszani (ezáltal nem is tudjuk engedélyezni), amíg a beállítások közt nem engedélyezzük az alábbi pipát:

Amennyiben nincs régebbi Windows 10 verziónk, az alatta található pipa kikapcsolását érdemes körbejárni, mert pl. a Windows Malicious Software Removal Tool is abba esik bele.

Forrás: ttps://asteriksz.wordpress.com