13 perc áramkimaradás miatt drágulhatnak az SSD-k

Június közepén áramkimaradást szenvedett el a Toshiba és a Western Digital közös gyára Japánban. A 13 percig tartó incidens elég volt ahhoz, hogy 6 000 000 000 GB-tal kevesebb memória kerüljön a piacra.

Egy alig 13 perces áramszünet a hétköznapi életben alapvetően nem jelent túl nagy problémát. Ennyi idő alatt még a legnagyobb melegben sem olvad le a fagyasztó, és légkondi nélkül is ki lehet bírni ennyi időt. Az iparban azonban már egész más a helyzet, és ha az áramkimaradás egy olyan érzékeny területet érint, mint a flash memóriák gyártása, akkor ott súlyos veszteségekről beszélhetünk.

Éppen ez történt még június 15-én Japánban, amikor a Toshiba és a Western Digital Yokkaichi tartományban található gyárát egy 13 perces áramszünet bénította meg. Az eredmény: a gyártósorok részlegesen leálltak, és csak július közepén várható, hogy újra el tudják indítani őket.

A Western Digital jelentése szerint az áramszünet miatt mintegy 6 000 000 000 GB-tal (6 EB – exabyte) kevesebb NAND flash wafer kerül majd a piacra 2019 harmadik negyedévében. Ez a cég negyedéves NAND kapacitásának felét jelenti. A Toshiba ilyen adatokat nem közölt, de mivel náluk nagyobb kapacitással folyik a termelés, a feltételezések szerint megközelítőleg 9 EB lehet a kár – írja az Anandtech.

© Anandtech

Hogy mindez pénzügyileg milyen hatással lesz a két vállalatra, azt egyelőre megbecsülni sem lehet. Figyelembe véve azonban, hogy a két cég a globális szinten NAND termelés 35 százalékáért felelős, igen komoly hatásról beszélhetünk. A piacon valószínűleg kisebb hiány lép majd fel, ami a memóriák (átmeneti) drágulásához vezethet.

A telepnek jelenleg öt gyártócsarnoka és egy K+F részlege van, a jelentés szerint mindegyiket érintette az áramkimaradás. Három csarnokban 3D NAND flasheket gyártanak, míg a másik kettőben speciális memóriachipek készülnek.

Forrás: https://hvg.hu