Valami baj van Floridában, sorra fertőzi az önkormányzatokat egy zsarolóvírus

Az eddigi legkisebb település számítógépes rendszere kapott be egy zsarolóvírust. Key Biscayne lakossága 3000 fő, egyelőre nem tudják, fizessenek-e a támadóknak.

A jelek szerint Florida nagyon könnyű célpontot jelent a kiberbűnözők számára, rövid időn belül ugyanis már a harmadik város vezetése jelentette, hogy zsarolóvírus támadta meg a rendszerüket. Korábban Riviera Beach tanácsa fizetett 170 millió forintnyi Bitcoint, hogy feloldják a gépek zárolását a támadók, majd hasonló hír érkezett Lake Cityből is, ott 142,4 milló forint volt a kár. És úgy tűnik, egyelőre nincs vége a dolgoknak.

Ezúttal Key Biscayne vezetése jelentette be, hogy zsarolóvírus támadta meg a város számítógépes rendszereit, amit csak 500 ezer dollárnyi, vagyis nagyjából 142 millió forintnyi Bitcoin kifizetése ellenében hajlandók feloldani a támadók – írja az ArsTechnica. Mindhárom támadásban közös, hogy egy rosszindulatú e-mailből indult ki, amire valamelyik alkalmazott rákattintott.

Miután a rendszerbe bekerül a vírus, az elkezdi zárolni a számítógépet, majd erről egy üzenet jelenik meg a felhasználónak, akinek azt “tanácsolják”, e-mailben vegye fel a kapcsolatot a hackerekkel. A feloldásért cserébe Bitcoinban fizetendő váltságdíjat kérnek.

Key Biscayne az eddigi legkisebb település, amit megtámadtak a hackerek, nagyjából 3000 lakosa van, vagyis negyedakkora, mint a korábban megtámadott Lake City. A város vezetői egyelőre nem döntöttek arról, hogy fizetnek-e a támadóknak, erről hamarosan dönthetnek.

Forrás: hvg.hu