Még olcsóbb a jelszavad

Úgy tűnik az időmúlás sokaknak nem okoz ráébredést, felismeréseket, ahogy a mások kárán sem sikerül tanulni egy tetemes felhasználói rétegnek. Egy friss kutatás szerint még mindig 23 millióan gondolják úgy, hogy személyes titkaikat, privát szférájuk védelmét leghatékonyabban a fortélyosan megkonstruált és szupererős “123456” jelszó garantálja.

A Have I Been Pwned (HIBP) adatait vizsgálta az Egyesült Királyságban működő National Cyber Security Centre (NCSC). Az elemzés szerint primitív jelszavak koronázatlan királya továbbra is az “123456”. A vitathatatlan győztes melletti helyezettek sem festenek olyan képet, amely sok okot adhatna büszke melldöngetésre, hogy lám a felhasználói tömegek biztonságtudatossága már milyen magasságokba emelkedett.

Sajnos ugyanis a lustaság-tudatlanság-nemtörődömség Bermuda-háromszögében olyan gyakori, gyenge és újrahasznosított jelszavak sorakoznak, amelyek nyitott ajtót kínálnak a kiberbűnözők számára.

Az “123456” karaktersorozatra 23.2 millió felhasználói fiók tulajdonosa tekint jelszóként világszerte, aminél nagyobbat nem is tévedhetnének. De az élmezőny további tagjai utalnak arra, hogy a Worst Password elrettentései, vagy a biztonsági szakmai figyelmeztetései széles körű megértésre találnának.

Például az “123456789” sztringet 7.7 millió alkalommal választották, ami hasonlóan gyenge védelmet képes biztosítani. Az első öt helyezett az avatott szemeknek nem okoz csalódást, így régi ismerősként köszönthetjük még a “qwerty”, a “password” és az “1111111” szavakat is.

Érdekes volna tudni az alkalmazott jelszavakhoz tartozó felhasználó életkort, és iskolai végzettséget, amikből jobban lehetne látni, hol húzódik a biztonságtudatosság jelenlegi Achilles sarka, de természetesen ilyen információ nem áll rendelkezésre.

Überprimitív jelszavak évi rendes parádéjáról itt írtunk legutóbb, egy viszonylag alapos összefoglaló jelszóválasztás ügyben itt olvasható, míg a gyenge jelszavak üzemszerű kitiltásáról itt írtunk.

Forrás: https://antivirus.blog.hu