A feladataidnak az a része, amit jól kéne csinálnod

Ahhoz képest, hogy az app hivatalos leírása szerint: “A TikTok az idődnek az a része, amikor nem kell jól viselkedned”, az üzemeltetőknek viszont hosszú idő után sem sikerül az adatvédelem szempontjai szerint jól viselkedni. Érezhető a hatalmas távolság, amellyel az elvárható gondossággal, valamint a személyes adatoknál meg egyenesen törvényileg előírtakkal szemben nem egészen helyén kezelték a felhasználói adatokat. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ezúttal az USA gyermekvédelmi szabályainak megsértéséért (COPPA, Children’s Online Privacy Protection Act) rótt ki rájuk gigabírságot.

 

A korábban Musical.ly névre hallgató alkalmazásról sok szülő akkor hallott először, mikor az ominózus Mammut-beli káoszba és tömegbe fulladt összejövetel hírével összefutott a médiában. Olyan elképesztő mennyiségű érdeklődő verődött össze a szűknek és szervezetlennek bizonyult helyszínen, hogy rendőri fellépésre volt szükség a tömegoszlatáshoz, a rosszullétekhez.

Egyébként a jogelőd Musical.ly adatvédelmi gyakorlata már korábban is sok tekintetben volt kifogásolható, ám az 1 milliárd dolláros áron történt felvásárlás után az új tulajdonos látszólag ugyanúgy folytatta tovább a jogszerűtlen adatkezelést. Az Apple App Store és a Google Play piactér letöltési statisztikái alapján a TikTok 2018. novembere óta a harmadik helyen állt a világon.

Aki már ismeri magát a műfajt, tudja hogy ez egy kifejezetten kiskorúakat, fiatalokat célzó alkalmazás, amelyben zenére táncolnak, vagy valamilyen vicces, meghökkentő tartalmat tölthetnek fel 15 másodpercben, reménykedve a nagyszámú lájkban, kedvező hozzászólásokban, kiemelt nézettségben, tömeges megosztásban.

A regisztrációnál megtalálható a Felhasználási feltételek, illetve az Adatvédelmi szabályzatnak látszó tárgy, de ha valaki például csak azt a részt nézi meg, hogy ezek alapján kivel oszthatják meg a személyes adatait, akkor ahogy Deák Bill Gyula énekli, ez lehet akárki-bárki: a postás, a rendőr, a villanyszerelő, a szomszéd, a gázos és a díjbeszedő, a handlé, a szódás és a képkereskedő, a házmester, a fia és a kéményseprő…

Az FTC által most kirótt bírság mértéke 5.7 millió USD, ami adatvédelem miatt az eddig valaha kiszabott legnagyobb összeg az Egyesült Államokban, és erre amiatt került sor, mert a gyermekekre vonatkozó adatvédelmi törvényt megsértette azzal, hogy a kínai ByteDance által birtokolt videómegosztó oldal jogszerűtlenül és szülői engedély nélkül gyűjtötte a gyermekek felhasználók személyes adatait.

Ezenbelül fotóikat, e-mail címüket, telefonszámukat, fizikai tartózkodási helyüket és ezek a személyes adatok az alapbeállítás szerint ráadásul publikusak is voltak.

A rendszer ezenfelül azt is lehetővé tette, hogy a felhasználók egymással közvetlen kapcsolatba lépjenek, privát üzeneteket küldhessenek, ami a kiskorúak esetén kitalálható, hogy a pedofilok érdeklődését is felkelthette: itt sokszor tálcán kapták a képet-videót a személyes adatokkal, elérhetőséggel együtt a hozzájuk közel eső pár kilométeres körzetből.

De az is zavaró lehetett, hogy a kiskorúak videóihoz illetlen, erkölcstelen megjegyzéseket lehetett kommentelni – emlékezetes, hogy ezt a lehetőséget éppen a napokban tiltotta le a YouTube a gyermekek ottani videóin.

A 2018-ban már 500 millió tagot vonzott TikTok platform, ahol azért az üzemeltetők is tisztában lehettek azzal, hogy előírt korhatár ide vagy oda, a felhasználók zöme 13 év alatti kiskorú. Nyilván nem okozott nagy problémát a gyerekeknek az “Elmúltál-e már … éves” szimpla kérdésre megfelelő választ adni, de ettől függetlenül mostanra új szabályok léptek életbe.

Eszerint 12 éves (bevallott) életkor alatt csak lájkolásra és más felhasználók követésére nyílik mód, feltöltésre még nem. Az FTC az elrettentő mértékű büntetéstől egyébként azt várja, minden olyan online szolgáltatás, amely világszerte gyermekek adatait is kezeli, tanul az esetből, és nagyobb figyelmet fordít a gyermekeket érintő szabályok, törvények betartására. Ettől függetlenül a felhasználói oldalon remélhetőleg továbbra sem az app által javasolt “… gondolkodás nélkül posztolsz” lesz a bevett gyakorlat a gyerekek körében.

Forrás: https://antivirus.blog.hu