Bill Gates ekerajongó szerint ez a 10 technológia fogja meghatározni a 2019-es évet

A világ egyik legrangosabb technológiai és tudományos magazinja, az MIT Technology Review 2001 óta minden évben közzétesz egy tízes listát arról, hogy a lap szerzői szerint melyek lesznek az adott év legfontosabb új technológiái – a tavalyi listán például helyet kaptak az egyre elérhetőbb genetikai tesztek és a deepfake-jelenségért is felelős, egymással versengő neurális hálók is.

Idén először kértek fel vendégszerzőt a lista összeállítására, és nem is adták alább Bill Gatesnél. A Microsoft-alapító az innováció ereje felől közelítette meg a kérdést, és felvezetésként meglepetésre az ekét hozza fel erre példaként. Szerinte az eke, amit i.e. 4000 óta használ az emberiség, mióta a mezopotámiai földművelők elkezdték éles botokkal lazítani a termőföldet, az innováció történelmének megtestesülése: azóta is használjuk, fejlesztjük, és a mai szántóeszközök már technológiai csodák, miközben a céljuk hatezer éve ugyanaz.

Bill Gates, technológia- és ekerajongóFotó: Alessandro Di Ciommo/NurPhoto

A Geekwire megjegyzi, hogy Gates azért nem teljesen pártatlan a felsorolt technológiák terén, mivel családi alapítványán keresztül rengeteg olyan vállalkozásban van érdekeltsége, amelyek ezeken a területeken tevékenykednek. Igaz, ennek sok jelentősége nincs, hiszen a Microsoft sikerét sem az befolyásolta, hogy már nagyon korán megjósolta a személyi számítógépek és az internet társadalomalakító jelentőségét.

  1. Nemcsak okos, hanem ügyes robotok: A robotok már ma is tökéletesen el tudnak végezni egy gyártósori munkát, egyetlen feltétellel: egyetlen centiméterrel se mozdítsák el a munkaeszközt. A mesterséges intelligenciának köszönhetően egyre okosabb gépeknek a valósághoz való alkalmazkodás óriási gondot jelent, ezért a virtuális tréningekben egyre gyakrabban rejtenek el hibákat, hogy szokják az élet tökéletlenségét.
  2. Újhullámos nukleáris energia: A hagyományos nukleáris erőművekkel szemben az új tervezésű fúziós és fissziós reaktorok nemcsak biztonságosabban és olcsóbban állítanak elő energiát, de a karbonkibocsátás visszaszorítását is ígérik.
  3. Koraszülések előrejelzése: Újfajta, mindössze néhány dollárba kerülő vérvizsgálatokkal ki lehet mutatni egy kismamánál, hogy fennáll-e a koraszülés veszélye. A teszt kereskedelmi forgalomba kerülésével rengeteg gyerekéletet lehetne megmenteni – globálisan évente 15 millió koraszülést regisztrálnak, az 5 év alatti gyerekeknél pedig ez az első számú halálozási ok.
  4. Béltükrözés kapszulával: A költséges, gyakran altatással járó endoszkópos vizsgálatokat rövidesen kiválthatják azok az apró, lenyelhető eszközök, amelyek részletes képet tudnak alkotni a bélrendszerről, akár gyerekek esetében is. Ezzel egyszerűbbé válhatna az EED nevű, alultápláltságot és fejlődési zavarokat is okozó rejtélyes bélbetegség vizsgálata is.
  5. Személyre szabott rákvakcina: A gyógymód az immunrendszert használná fel arra, hogy azonosítsa a ráksejteket, és csak azokat támadja, szemben az egészséges sejtekben is károkat okozó kemoterápiával. A daganat szövettani vizsgálata után a DNS szekvenálásával és analizálásával létrehozható a személyre szabott vakcina – a módszert jelenleg már embereken tesztelik.
  6. Mesterséges húspogácsa: A mesterségesen előállított és a növényalapú húsalternatívák már most közelítik a valódi hús tápértékét és ízét, és közben elkerülhető velük a húsfogyasztáshoz kapcsolt környezetszennyezés és természeti katasztrófák nagy része.
  7. Szén-dioxid-csapda: A kibocsátás visszaszorítása mellett még egy megoldáson dolgoznak a kutatók a légkör szén-dioxid-tartalmának csökkentése érdekében: ki kell vonni a levegőből. Ezzel az erőművek kibocsátásának 90 százalékát le lehetne faragni, kérdés, hogy utána mit kezdenek a csapdába ejtett szén-dioxiddal – egyesek metánná alakítanák, mások szintetikus üzemanyag előállításához használnák fel, de többen egyszerűen tovább értékesítenék az üdítőgyártók felé.
  8. Csuklóra erősíthető EKG-monitor: Míg a jelenleg is elérhető fitnesz-okoseszközök működését könnyen befolyásolhatják különböző körülmények, egy hordható EKG-monitor számos szívbetegséget pontosan jelezhetne. Bár EKG-vizsgálatért egyelőre még kórházba kell látogatni, a szabályozás enyhülni látszik, így hamarosan a boltokba kerülhetnek a sokszenzoros szívkarórák.
  9. Csatornamentes higiénia: A világon 2,3 milliárdan élnek rossz higiéniai környezetben, halálos betegségeket okozó baktériumokat, vírusokat és parazitákat terjesztve. Kutatók jelenleg is dolgoznak olyan vécék kifejlesztésén, amelyek helyileg dolgozzák fel a szennyvizet, és még megfizethetők is a szegényebb területeken.
  10. Folyékonyan beszélő AI-asszisztensek: Az Amazon Alexa, a Google Assistant vagy az Apple-féle Siri egyelőre nem túl hatékonyan igyekszik könnyebbé varázsolni a mindennapokat, de a mesterséges intelligencia vezérelte természetes nyelvfeldolgozás és a beszédszintézis fejlődése olyan jövő felé mutat, ahol gond nélkül kommunikálhatunk eszközeinkkel, és intézhetünk rajtuk keresztül olyan dolgokat, mint a jegyfoglalás vagy az ételrendelés.

A részletesebb leírásokat és a teljes listát itt lehet elérni, de Gates esszében is elmagyarázta a választásait, és az MIT Technology Review főszerkesztőjével is leült azokat átbeszélni, amiről videó is készült. Emellett pedig még tíz jó tech-tudományos témájú könyvet is ajánl a lap márciusi-áprilisi számában a Microsoft-alapító, többek közt Az erőszak alkonyát Steven Pinkertől, amiről a Qubiten is írtunk.

Forrás: https://qubit.hu