Telenor számla érkezett vagy mégsem?

Régi hamis számlás sorozatunkat folytatjuk egy friss adathalász spam üzenettel. Korábbi “Telekom számla vagy mégsem?” valamint a későbbi “Telekom számla vagy mégsem II.” után ezúttal a Telenoros változat bukkant fel. A csalók okosak, kisebb összegben fociznak abban a reményben, hogy így talán többen is átsiklanak az állítólagos fizetési felszólításon. A magyar szöveggel sincs túl sok baj, de a kamu weboldal már nem annyira zorall.

 

Veterán blogkövetők már nem esnek bele ilyenbe, de mindig vannak, akiknek hasznos lehet az ilyen fizetési felszólításokkal kapcsolatos figyelemfelhívás. Először is nem is biztos, hogy ügyfelek vagyunk, de ha mégis, úgy érdemes megnézni a feladót – az itt látszólag nem egy ungabunga cím, utána pedig az egér hoverrel a linkek fölé mozogva a hivatkozások címét.

Ami ugyebár itt köszönő viszonyban sincs az eredeti “https://www.telenor.hu/” címmel, sem pedig annak IP adataival, bár legalább egy SSL-t hegesztettek bele látványpékségnek.

Emellett a levélben a szép magyar nyelvünk szerves részét képező, ám itt fájón hiányzó “ő” és “ű” betűk is lehetnek olyan apró jelek, amelyek szépen mutatják, hogy ilyen mukinyulas hibákat a hivatalos hazai szolgáltató nem igen szokott elkövetni.

Belépni a hamis, nextru.com-os oldalra természetesen nem annyira érdemes, ott a belépési adatainkat igyekeznek a hasonmás oldallal ellopni.

Meg kell azonban említeni, hogy az ilyen típusú csalásnak néha akár ennél mélyebb okai is lehetnek, például a megszerzett személyes adatok (név, lakcím, születései adatok, telefonszám, stb.) birtokában a tulajdonos nevében, de annak tudta nélkül a mobilszolgáltatónknál végrehajtott SIM kártya csere.

Az ilyen SIM Swap típusú csalás célja, hogy ezzel már a csalókhoz érkezzen bankkártyával kapcsolatos kétfaktoros autentikációs értesítés. Rövid idő alatt átutalják a pénzt saját köztes számláikra, és mire a tulajdonos észbe kap, és panaszra menne, könnyen lehet, hogy ez már késő lesz.

Ami hasznos tanács ezzel kapcsolatban jól jöhet: ilyen kamu számláknál legyünk óvatosak és biztonságtudatosak, szerepeljen azon bármilyen csekély összeg, legyünk figyelmesek, ne dőljünk be! Lehet gyakorolni is az adathalász felismerést a Google oldalán az anti-phishing kvízzel.

Telefonunkon legyen valamilyen vírusvédelem, ami kártékony kódokat felismeri és távol tartja. Ne osszunk meg személyes információkat magunkról – például lakcím, telefonszám, ne fotózzuk le bankkártyánkat, igazolványainkat és osszuk meg a képet a közösségi oldalakon. Ismeretlen linkekre sose kattintsunk, és használjunk mindenhol erős, egyedi, és rendszeresen cserélt jelszót.

Forrás: https://antivirus.blog.hu