Régi lemez: nulladik napi biztonsági hiba az Adobe Flash-ben

A legjobb karácsonyi ajándék, mellyel nemcsak magunkat, hanem barátainkat, családtagjainkat is megajándékozhatjuk, ha elfelejtjük az Adobe Flash használatát. A szoftver olyan sok biztonsági sebből vérzik, hogy az Adobe egyre gyakrabban kényszerül frissíteni az amúgy bő egy év múlva nyugdíjba vonultatott megoldást.

Az Adobe december elején, a Mikulás érkezése előtt egy nappal adott ki egy sürgősségi frissítést az Adobe Flash szoftveréhez. Az ok: a biztonsági szakemberek egy komoly sebezhetőséget fedeztek fel a megoldásban. A szokástól eltérően ezúttal nem egy weboldal meglátogatása után fertőződhetünk meg.

A támadás e-mailben érkezik, egy fertőzött Word dokumentum formájában. Ha a felhasználó kinyitja a Word dokumentumot, a háttérben egy ActiveX nevű komponens segítségével elindítják a Flash Playert, majd segítségével futtatják a támadási kódot. A kártevő a CVE-2018-15982 nevű sebezhetőséget használja ki, majd letölti a kártékony kódot – egy távoli irányítást lehetővé tevő megoldást, mely rendszerinformációkat küld egy központba.

A hiba súlyosságát jelzi, hogy az Adobe a szokásos frissítési menetrendtől eltérően adott ki egy sürgősségi patch-et a Flash Player-re. Ha kritikus számunkra a Flash használata, akkor mindenképp frissítsük a szoftvert, ha viszont nem a válasz, akkor szabaduljunk meg tőle minél hamarabb.

Az Adobe már másfél éve, 2017 nyarán jelezte, hogy 2020-ban nyugdíjba vonultatja a Flasht, addig fokozatosan a HTML5, WebGL vagy WebAssembly alapú fejlesztések veszik át annak szerepkörét. A biztonsági hibák azonban a bejelentés előtt és utána is sorozatosan jelentkeztek, 2015-ben top tíz biztonsági hibából nyolc az Adobe megoldásához kapcsolódott.

A jó hír a történetben, hogy a G DATA ügyfelei védettek a sebezhetőséggel szemben, az Exploit Protection (Sérülékenység védelem) modul észleli a támadást.

Biztonsági javaslatunk: a karácsonyi vacsora után áldozzunk egy picivel több időt családtagjaink számítógépének szokásos szervizelésére, és lehetőség szerint töröljük az Adobe Flash-t a számítógépről. Így biztonságosabb új évnek nézünk elébe.

Forrás: https://virusirto.hu