A bizalom az új valuta

Tudta, hogy ma egyetlen új autó informatikai rendszere legalább annyira összetett, mint egy teljes középvállalaté? Vagy azt, hogy az újonnan regisztrált weboldalak 95 százaléka kiberbűnözőkhöz köthető? A Virus Bulletin éves konferenciáján megismert trendeket Tim Berghoff, a G DATA szakértője foglalta össze. 

Az autók internetje

A dolgok internetje után megérkezett az autók internetje – méghozzá a kiberbűnözők nagy örömére. Az autókban rengeteg a gyenge pont, biztonsági kutatók szerint egy járművet jelenleg közel 50 ezer felfedezetlen szoftveres hibával szállítanak a szalonokba. Természetesen nem minden hibának van drámai következménye, viszont a hibák száma jelzi, hogy mostanra az autók rendkívül bonyolult számítógépekké váltak. Egy új autóban használt szoftver sokkal bonyolultabb, mint az amerikai űrprogram Space Shuttle-jének ellenőrző programja. A szakemberek szerint egy autó IT rendszere esetenként 100 különböző számítógépes rendszert foglal magába, és van annyira bonyolult, mint egy középvállalat IT infrastruktúrája – azzal a szépséghibával, hogy a legtöbb autó mellett nincs IT szakember vagy legalább egy részidős rendszergazda.

Fake news vagyis álhírek

Hangzatos címek, olyan történetek, melyeket csak reményeinkben látjuk megvalósítottnak, ingyen osztott pénz vagy egyéb juttatás ígérete – mind-mind árulkodó lehet, de mégis sokan kattintanak. Ha olyan weboldalon olvassuk a cikket, amelyről még sosem hallattunk, akkor könnyen lehet, hogy frissen, gyakran politikai célzattal létrehozott oldalról van szó. Ártatlan esetben csak a kattintásunkra hajtanak, mert ezzel reklámbevételhez jutnak az oldal üzemeltetői. Más esetben megosztó témák tárgyalásával gyűjtenek egyik vagy másik véleményhez közeli olvasókat, és befolyásolják a véleményeket, választási eredményeket.

Ismeretlen játékosok

Nem mindig egyszerű, sőt, néha egyenesen lehetetlen bebizonyítani, hogy a támadások honnan erednek, és kik állnak a háttérében. A szakemberek próbálják más oldalról is megközelíteni a témát, például az elemzőknek érdemes a támadás céljait, a támadó szándékát boncolgatni, illetve a támadás módozat is megvizsgálhatják. Így pontosabb vélemények születhetnek az adott eseményekről, hogy azok pénzszerzési, katonai vagy kormányzati célokból indultak.

A weboldalak élete és halála

Meglepő adat, hogy biztonsági szakértők becslése szerint az újonnan regisztrált domainek 95 százaléka spamhez vagy valamilyen károkozóhoz köthető. Ennek megfelelően tiszavirág életűek, de azok számára, akik többszáz weboldalt regisztrálnak egyszerre, ez nem jelent különösebb problémát. Ha egy weboldal negyedóránál hosszabb ideig fennmarad, akkor már biztosan nyereséget hozott üzemeltetőinek. Ezek után a károkozó weboldalt általában blokkolják, törölik vagy feketelistára helyezik.

A bizalom az új valuta

A szakemberek úgy vélik, a bizalom rendkívül fontos szerepet játszik a biztonságban. De miért is bízunk valamiben vagy valakiben? Azért bízunk benne, mert úgy gondoljuk, ismerjük őt? Vagy betöltött tisztsége miatt jár a bizalom az adott embernek? Ugyanakkor bízunk az email küldőjében, mert a cím jónak tűnik? Vagy hiszünk egy híroldalnak, mert egyszerűen hírportál? Ha bizalmunkat jó helyre helyezzük, ott az igazságot is megtaláljuk – legyen az a mindennapi életben vagy az informatikai biztonságban.

Forrás: https://virusirto.hu