Fogyjunk le csokival LOL XD

Vajon valóban elosztogatja Bill Gates a vagyonát azok közt, akik e-mailt írnak nekik? Kapunk-e ingyen iPhonet egy Facebook kedvelésért vagy megosztásért? Tényleg varázsütésre lefogyhatunk csokival? A válasz minden kérdésre ugyanaz, az olvasó sejtheti is, de mindig akadnak, akik a józan ésszel szembemenve hihetetlen dolgokban reménykednek. A cikkbeli példa kapcsán a hasonló, interneten terjedő átverési technikák általános felismerésére és elkerülésére is adunk támpontokat.

Egyszer korábban már szenteltünk egy kis figyelmet a mostani bikiniszezon kellős közepén ismét aktuális témának, hogyan lehetünk sport és erőfeszítés nélkül csodaszerektől rövid idő alatt álomalakúan karcsúak.

Bár a mostani mintapélda is ezzel kapcsolatos, és a fogyókúrás téma mindig is listavezető volt a spamek között, a poszt lényege sokkal inkább univerzális akar lenni, hogy a jövőben mindenfajta hamis, túlzó állítást, manipulációt minél hatékonyabban felismerjünk, és netes vásárlásaink alkalmával minél tudatosabban legyünk képesek kiszűrni a megtévesztéseket, kamuhirdetéseket, pénzlehúzós akciókat, megbízhatatlan eladókat. Vágjunk hát bele!

Mai munkadarabunk egy spam, azaz kéretlen reklámszemét levél volt, amely a következőket ígérte: Fogyj le most pillanatok alatt csokival, itt a fantasztikus lehetőség, a népszerű Choco Lite. Erre az ajánlatra még Gombóc Arthúr szeme is felcsillanna, maximum annyi kérdést tenne fel, hogy kerek, szögletes vagy üreges. Nem semleges vagy rosszízű csodabogyókat kell savanyú arccal rágcsálnunk, hanem édességként hullik az ölünkbe a csodálatos és elképesztően hatékony súlyvesztés, amiért nem szükséges diétázni, szenvedni, vagy edzőterembe járni, hanem csak úgy ajándékként kapjuk a pénzünkért.

Ha elsőnek szimplán csak a szakmaiság felől közelítünk – mondjuk dietetikus orvosok, testépítők véleményére alapozva – az ehhez hasonló ajánlatokkal kapcsolatosan már itt vastagon elbukik a “ne sportolj, bármit ehetsz, közben egyél varázsszert” dolog hihetősége.

De nézzünk akkor az egyéb szempontokat is. Elsőnek a már sokak által jól ismert, és a korábban hivatkozott posztban alkalmazott inverz képkeresési technikát, például a TinEye segítségével. Nézzük mit mond a hirdetés, ilyen volt, ilyen lett! Milyen derék, jóravaló magyar emberek fogytak le a hivatkozott csokoládés italportól. Nagy Eleonóra 25 éves a Mutató Nélküli Óralap Mechanikai Kft dolgozója 18 kg-ot három hét leforgása alatt! Herczeg László 44 éves az Északi Búbánat Jegelt Tengerihal-szállítási Rt. vezérigazgatója 1.5 hónap alatt 12 kilót dobott le magáról! Végül Vogon Fruzsina 32 éves az Ideál Trikónyújtó és Tekebáb-gömbölyítő Rt. adminisztrátora számol be arról, hogy két hete szedi, de már belefér a 4 éve szűk farmerébe.

Hát ki nem akarna ilyen szép eredményeket? Talán az, aki rákeresve a képekre azt látja, hogy kamu az egész, a nem is létező személyek a világ különböző országában például Vaszilij Kutuzov moszkvai, vagy éppen Xénia Orekszovna irkutszki lakosként vannak bemutatva. Innentől Nagy Eleonóra 18 kiló mínusza, vagy a Herczeg Lászlóról állítólagosan leolvadt 12 kilós testtömeg ugyanúgy hiteltelenné válik, és akkor Photoshopról még nem is beszéltünk.

Ha valamilyen spamet kapunk, és a Delete gombra való automatikus rákönyöklés helyett nagy ritkán esetleg egyáltalán elgondolkodunk a tartalmáról, akkor célszerű lehet a tárgysor vagy a szövegtörzs valamely jellegzetes részét bekopipasztázni a keresőkbe, és ellenőrizni az eredetét.

Igen gyakran fogjuk azt tapasztalni, hogy ez már egy jól ismert spamkampány, esetleg külön blogposztot kapott az UrbanLegends, vagy a HoaxKábel rovatában, vagy hasonló kamu ajánlatokat folyamatosan listázó oldalakon. Az utánanézéshez kezdetnek ez kutakodás, keresgélés valóban jó ötlet.

Már szinte minden korosztály vásárol a neten, és bár a megbízható vásárlásról szóló posztok, összefoglalók leginkább Karácsony előtt szoktak megjelenni, érdemes lehet felidézni ezek közül az “Óvakodjunk a kihagyhatatlan ajánlatoktól” kezdetűt. Nézzük most meg azt, hogy a megbízható webshop, üzlet kiválasztásánál milyen szempontokra szokta még figyelni. Legyen HTTPS kapcsolat – ugyan ne clear textben utazzon már az a szegény személyes adat -, legyen elérhetősége, székhelye, valódi ügyfélszolgálata annak a boltnak, ne csak egy webes formon tudjunk üzenni egy anonim fekete lyukba.

Hát pedig itt éppen ez a helyzet, cég név, ember neve, e-mail cím nyista (nem szeretnének spameket kapni, hehe), de telefonszám sincs. Az biztos, hogy egy valós, legális cégnél a teljes elérhetőség mellett van bemutatkozás, munkatársaink, kapcsolatfelvétel, adatkezelési útmutató pont is. A poszt terjedelme miatt nem térünk ki külön a biztonságos fizetés kérdésére, de belinkeljünk egy korábbi, ezzel foglalkozó posztunkat, amelyben a biztonságos online fizetés témakörét egyszer már alaposan kiveséztük.

A domain bejegyzés szerint ez egy panamai cég, ennek megbízhatóságól mindenki gondoljon, amit akar. A termék oldalán tehát semmilyen konkrét kiírt elérhetőség, ügyfélszolgálat nem szerepel, csak rendelhetünk név és telefonszám megadásával és a “Várd meg az operátorunk hívását” szerint várhatunk egy visszahívást, ennyi.

Ha rákeresünk a termékre a neten, találunk jó pár olyan oldalt is, ahol Fülig Jimmy vagy Tuskó Hopkins helyesírásával népszerűsítik. Ezek között van weboldal, blog amely dicsőíti a terméket, és szerepelnek látszólagos vásárlói visszajelzések is.

Mielőtt ezekbe belemélyednénk, kukkantsunk bele az egyik ilyen népszerűsítő oldalon található adatkezelési útmutatónak látszó tárgyba, amelynek a GDPR szerinti megfelelősége valószínűleg ugyanannyira lehet szikáran tökéletes, mint a csokival való gyors és hatásos fogyás fantazmagóriája. “Gondoskodni a biztonsági, adatvédelmi, az általunk készített dokumentum, amelyben megtalálod szabályok a személyes adatok feldolgozásának segítségével a cookie-k használatához kapcsolódóan az oldal http://egeszsegeseletmod-blog.com”. Ordít róla, hogy a Google Translate segítségével kívántak hozzájárulni a “szuper-hihető” háttérhez.

A készítők About-ja pedig ismét egy webes formot tol az orrunk alá, név, cím, hús-vér ember, valós felelősségvállalás és földimogyoró itt még nyomokban sem található. “A lényeg, Igor Lite egy finom csokoládé ital, enyhe ízű, magas tápértékű, összetevők. A cél, ez az étrend-Kiegészítő. A felvétel az élelmiszer-adalékanyagok, ha azt szeretnénk, hogy lefogy, ez az egyik módja annak, hogy ezt a folyamatot könnyebb, kommunikatív, anélkül, hogy megtagadjam magam diplomás.” Elképzelhető, hogy a rengeteg összecsapott webszájt mögött valamilyen MLM-es próbálkozás húzódik.

És akkor jöjjön a vásárlói visszajelzés témája. Ugye azt szoktuk javasolni például a Google piactéren, hogy telepítés előtt olvassuk el ezeket, hamar kiderül ha valamilyen turpisság van. Ez részben valóban tud segíteni egy olyan platformon, ahol valóban mindenki hozzászólhat, és nem egy kirakatszerűen berendezett, csak a dicsérő propagandát bemutató véleményeket olvashatunk: Rebeka 45 éves, Mátyás 34 éves, …

Ahogy Herczeg László is lehet Vaszilij Kutuzov, vagy Nagy Eleonóra is Xénia Orekszovna, úgy az itt olvasható dicsőítések hitele is legalábbis megkérdőjelezhető. 

A régen már említett keresőtalálat mérgezés teljesen bevett módszerré vált, annyi különbséggel, hogy itt nem vírust terjesztenek a segítségével, hanem valódinak látszó tömeges találatokat, hivatkozásokat generálnak kamuhírekhez, információkhoz, átverésekhez.

Az már tényleg csak az übervicc kategória, hogy a termék weboldalán felhívják a figyelmünket: “Vigyázz a hamisítványokkal!”. Ezek szerint a hamisítvány csokitól nem lehet ám lefogyni, csakis a megbízható eredetitől várhatnánk ilyet, LOL :-).

Összefoglalva, sajnos úgy tűnik, a csalók egyre több befektetett erőfeszítését mi is csak egyre több befektetett előretájékozódással, biztonságtudatossággal tudjuk ellensúlyozni. Aki nyitott szemmel jár, olvashatja, tapasztalhatja, hogy a “bulvár lett az új cenzúra”, annyi szemét, érdektelen és értéktelen információ, megtévesztés, manipuláció árad felénk az élet minden egyes területén, hogy a jövő útja nem lehet más számunkra, mint a biztonságtudatosság, a médiatudatosság, a számunkra fontos, hiteles, értékes, releváns minőségi tartalmak hatékony megszűrése, kiválogatása ebből a brutális nagy katyvaszból.

Ez ismét egy olyan feladat, amely remekül biztosítja számunkra az élethosszig való tanulást 😉

Forrás:  https://antivirus.blog.hu