MAPI “unspecified error”

Adott helyen egy Outlook-os problémában a segítségem. Előzményként annyit érdemes tudni, hogy elkezdték bevezetni a Windows 10-et, a jelenlegi Windows 8.1 leváltására, míg Office tekintetében egyelőre még 2013 került a gépekre (jelen esetben fontos, hogy nem in-place upgrade történt).

Azokon a gépeken, ahol Win10 futott, bár ugyanúgy alapértelmezett levelező-klienssé volt téve az Outlook, ettől függetlenül egy bármilyen Office termék (Word, Excel, …) esetén, amennyiben Fájl/Megosztás/E-mail bármelyik almenüpontjára klikkeltek, egy hibaüzenetet kaptak, s nem tudták elküldeni a levelet:

Az eseménynaplót megnézve, szintén nem volt bővebb információ:

Időnként, hogy ne legyen egyszerű a történet, néha még az alábbi hibaüzenet is felpattant:

Ez utóbbi alapján próbáltak elindulni. Nos, a kapott képernyőmentések viszont azt állították, hogy mégiscsak jól van minden beállítva:

Sajnos az eredeti hibaüzenet (a MAPI-s) elég semmitmondó, a második (alapértelmezett kliens) pedig érthetetlennek tűnt. Körbejárva a problémát, kiderült, hogy bár látszólag valóban mindenhol az Outlook az alapértelmezett (pontosabban fájltípus és protokoll tekintetében az is, pl. egy mailto: rendben működött), a háttérben a grafikus felület egy registry-bejegyzést nem állít át. Ez Win8.1-en nem okoz gondot, mert az nem veszi figyelembe, Win10 esetén viszont fontos, hogy a

HKLM\Software\Clients\Mail kulcsnak a Default értéke Microsoft Outlook legyen (még üres sem felel meg neki).

Szerencsére mindezt házirend segítségével is ki lehet szórni, tehát egy több gépes környezetben is megoldódik a probléma – bár ezt csak egyszer kell átállítani, tehát ha minden gépen lefutott, a házirend törölhető is 😊

Forrás: https://asteriksz.wordpress.com/