Térj át https-re, hogy ne veszíts látogatókat

Az össze weboldalon ki szeretné kényszeríteni a biztonságosabb https kapcsolatot a Google Chrome, ezért idén július elsejétől minden, nem biztonságos kapcsolatot használó weboldalra történő látogatás előtt megjelenik a jelzés: nem biztonságos weboldal.

A világ legnépszerűbb böngészője, a Google Chrome idén július elejétől minden weboldal számára kötelezővé tenné a biztonságosabb, titkosított https kapcsolatot. A weboldalt megnyithatjuk, de a böngésző minden belépés előtt jelzi, hogy nem biztonságos az adott oldal. Ezzel a http protokollt használó weboldalak biztos látogatót veszítenek.

A Google elkötelezett szándéka, hogy biztonságosabb internetkapcsolatot kényszerítsen ki 2014-ben kezdődött, az I/O konferencián. Ez azt jelentette, hogy 2015 óta a találati oldalakon azokat az eredményeket részesíti előnyben és sorolja feljebb a kereső, melyek https kapcsolattal rendelkeznek. Egy évvel ezelőtt kezdte el nem biztonságosnak címkézni azokat a weboldalakat, melyek http protokollon kínáltak belépést az oldalra vagy bankkártya adatokat használtak fel. Ezt a figyelmeztetést idén júliustól minden weboldalra kiterjesztik – nem véletlenül, akkor jelenik meg a Chrome 68 is.

A http protokoll internetes adattovábbítási szabvány, a https ennek a biztonságos változata: amikor az adatok titkosítva utaznak, így, ha azokat útközben illetéktelenek el is fognák, akkor értelmezhetetlen információhoz jutnának. Ahhoz, hogy https protokollon működjön a kommunikáció SSL (Secure Sockets Layer) vagyis újabb nevén TLS (Transport Layer Security) tanúsítvány beszerzésére van szükség, ebben az internetszolgáltatónk tud segíteni, de ingyenesen is be lehet őket szerezni, például innen.