Hibernálási gondok laptopon

Adott helyen felmerült, hogy egy hordozható gépen be van állítva, hogy a képernyő lehajtásakor hibernálódjon, ettől függetlenül nem történik meg.

Természetesen powercfg /requests ellenőrzés mindent rendben mutatott. Ellenőrizve lett, hogy a gyártó saját energia-gazdálkodási programja nincs telepítve vagy nem annak a sablonja aktív (ellenkező esetben annak beállításait is érdemes tételesen átnézni, azok elsőbbséget élveznek a rangsorban). A Vezérlőpult/Energia-gazdálkodás esetén a baloldali menüben található opciót kiválasztva látszott, hogy a beállítás elvileg jó:

Ideiglenes megoldásként a hibernálás opciója bekerült a Start menü/Leállítás opciók közé (előző képen szintén látható), de hosszú távú megoldásra is kértek segítséget.

A végleges megoldás a megfelelő energia-használati sablon módosítása volt (itt még az eredeti, rossz értékek láthatóak):

Ezután nézzük, hogy miért is van ez így.

Nos, a megoldást ezt az MS cikk szolgáltatja.

Ennek alapján a “kinti” opciók a “preferált” energia-séma beállításait mutatják, ami természetesen nem mindig az aktív – de hogy miért nem lehet egy mozdulattal azt is állítani, amikor sémát váltunk, nem igazán értem… (feature, nem bug 😉)

A preferált sémát itt találjuk, a PreferredPlan értékben: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\explorer\ControlPanel\NameSpace\{025A5937-A6BE-4686-A844-36FE4BEC8B6D}

Szerencsére ezt meg tudjuk változtatni, ide be kell írjuk a kívánt értéket. Fontos, hogy minden séma-módosítást ezután végezzünk, ugyanis az aktuális séma értékeit fogja oda bemásolni. Ha netalán egyedi sémát hoztunk létre, annak azonosítóját a Powercfg /list lekérdezéssel tudjuk kilistázni – de mint a cikk is említi, a grafikus felületen a “Javasolt” mindig a Balanced mód lesz. 😊

Utolsó hibaként még az merült fel, hogy a jó beállítások végrehajtása után is el szokta “felejteni” a gép a helyes értéket (preferált séma maradt, csak a hibernálás váltott vissza “semmire”). Nos, szerencsére nem tartott sokáig ez az állapot, a gépet naprakész állapotba hozva a frissítés ezt is helyretette.

 

forrás: https://asteriksz.wordpress.com/