Ismét Win10 RS3

Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar sor kerül az előző cikk folytatására… Igaz, hogy az utolsó gondolatokban említettem a VLan-ozás problémáját, de azt nem sejtettem, hogy milyen bug-ot feature-t építenek a kollégák ebbe az őszi frissítésbe.

Kezdjük azzal, hogy ha valaki szeretne VLan-t használni a Win10-en, akkor switch-független megoldásként két fő lehetősége van: vagy használja a hálókártya gyártójának saját programját (ha van), ami le tudja kezelni a vlan-tageket, vagy feltelepíti a Hyper-V komponenst, létrehoz egy External típusú virtuális switchet, amibe beteszi a pipát és a VLan-azonosítót. Előbbivel az a gond, hogy vagy van ilyen program, vagy nincs; ha nem egységes a hálózat, akkor esetenként különböző programokat kell használni; esetleg a program nem kompatibilis valamilyen más programmal. Utóbbi esetén hátrány lehet, hogy fent van a virtualizációs komponens (további réteg meg biztonsági megfontolások, ugyebár), illetve ennek előzménye a megfelelő hardver (no igen, soha senki nem vesz virtualizációt nem tudó gépet, mert olyan khm… nem is létezik).

No de visszatérve a fő csapásra. Adva vannak a gépek, szépen beállítva, mindegyiken ott figyel a Vlan. Erre jön az őszi frissítés, ami szépen csili-vili gépet varázsol az ócskaságból – egy apró hibával. A jól beállított, Vlan-al rendelkező virtuális switch-ből eltünteti a VLan taget és a Vlan-kapcsoló pipát, ráadásul úgy, hogy szürkévé teszi a bekapcsolás lehetőségét. Nem akartam nagyon a mélyére ásni, hogy ezt milyen megfontolásból, inkább a probléma megszüntetése volt előtérben.

Első körben természetesen a legegyszerűbb megoldás jutott eszembe: törölni a virtuális kapcsolót, s újat létrehozni megfelelő beállításokkal. Igen ám, de az új létrehozásakor mindenféle hibát dobott ki, mely szerint valamit nem talál, nincs ilyen, stb. Eseménynaplót ellenőrizve kiderül, hogy a hálózati kártya azonosítójával van baja, azt nem tudja megemészteni. A kártya letiltása, engedélyezése nem segít, egyedül az oldotta meg számomra a problémát, ha a kártyát eltávolítottam (driver maradhat), illetve ismét felismertettem vele – ezután már csont nélkül létre lehetett hozni a kapcsolót.

Ha belegondolok, hogy egy nagyobb cég esetén ezt tömegesen kell(ene) elvégezni, csak azt tudom mondani, hogy kösz MS.

 

Forrás: https://asteriksz.wordpress.com/