Hogyan rögzíti titokban a Google beszélgetéseinket a mobilon keresztül

Tudta, hogy a Google az Ön tudta nélkül rögzíti beszélgetéseit?

A technológiai óriás több millió felhasználó okostelefonján kapcsolta be a hangrögzítőt, amely akár érzékeny beszélgetéseket rögzíthet – még akkor is, ha a felhasználó nincs  a szobában.

Ha okostelefonján Android fut, és használta már a Google Assistant szolgáltatást (amely hasonló, mint az Apple Siri), akkor elképzelhető, hogy a Google minden nap készít felvételt beszélgetéseiről, az Ön tudta nélkül.

A Google azt állította, hogy a szolgáltatás csak akkor kapcsol be és kezd el rögzíteni, ha Ön kimondja az “OK Google” utasítást. De a Sun vizsgálata kiderítette, hogy a virtuális asszisztens kicsit nagyothall.

Bizonyos esetekben az “OK” kimondása esetén is észrevétlenül bekapcsol a rögzítő és körülbelül 20 másodperces felvételt készít.

Sysadminforum-google-01
Sysadminforum-google-01

Így tárolja a Google Assistant, amit a felhasználó mond.

Ha a Google rögzít valamit, akkor feltölti az audiófájlokat a szerverre. Ezek a fájlok a világ bármely tájáról elérhetők – amíg van internetkapcsolat.

Ez azt jelenti, hogy az összes eszközről, amellyel bejelentkezett már személyes Gmail vagy Google fiókjába, elérhetők a felhasználó tudta nélkül felvett beszélgetések. Ha például most laptopot használ és be van jelentkezve a Gmailbe, akkor is készülhet Önről hangfelvétel.

Az Apple szintén megtartja a Siri hangfelvételeit – de állítólag anonimizálja ezeket 18 hónap után.

A rögzítés átlagosan 10-20 másodpercig, és a beszélgetés szöveges változata is mentésre kerül. A cég a szerződési feltételei szerint azért tartja meg a beszélgetéseket, “hogy javítsa a beszédfelismerést azokon a Google termékeken, amelyeken a felhasználó beszédfunkciókat használ”.

Miután a Sun Online bemutatott néhány példát, amikor a Google tévedésből készített hangfelvételt, a szóvivő a következőt mondta: “Csak akkor végzünk hangrögzítést, ha a telefon azt hiszi, hogy az ‘OK Google’ szókapcsolatot hallotta. Az audiofájlokat a Google arra használja, hogy javítsa a beszédfelismerés minőségét keresésnél.”

Nemrégiben elindították az intelligens asszisztenst, a Google Home-ot. A lakossági felhasználó hanganyagainak rögzítése javítja a Google Home-ot futtató mesterséges intelligenciát azáltal, hogy megtanítja, hogy az emberek hogyan kommunikálnak egymással informálisan. Azaz ez egy ingyenes nyelvlecke a szoftver számára.

Honnan tudhatjuk, hogy a Google pontosan mit tud rólunk?

Először is jelentkezzen be a Gmail vagy Google fiókba. Ezután írja be a “history.google.com/history” URL-t a webböngészőbe. Ezzel bejut a központba, amely tartalmazza a felhasználó teljes digitális lenyomatát, a térképkereséseket, valamint a megtekintett YouTube videókat is.

Sysadminforum-google-02

Kattintson a bal oldalon lévő “Activity Controls “menüpontra.

Sysadminforum-google-03

Ide kattintva ellenőrizheti a webes tevékenységeit

Sysadminforum-google-04

Görgessen le a Activity Controls menüpontban, amíg meg nem találja a Voice & Audio tevékenységet.

 

Sysadminforum-google-05

 

Itt látszódnia kell az összes audiofájlnak. Tartalmazza a térképkereséseket és a megnézett YouTube videókat.

A Voice and Audio Activity menüpontban megtalálja a felvett hanganyagokat kronologikus sorrendben.

Meghallgatja, amint cigit vesz az újságosnál, vagy a buszmegállóban folytatott csevegését. De lehetnek itt olyan pikáns pletykák is, amelyeket nem szeretné, hogy bárki más halljon. A Sun Online olyan felvételeket is talált, ahol a telefon tulajdonosa nem is volt a szobában – és elkapott két kolléga között zaljó romantikus közjátékot.

A Google elsősorban reklámcég, és legjelentősebb terméke a célzott reklámszolgáltatás, amely a világ legnagyobb cégeinek értékesít. A több milliárd eltárolt webes keresés, helyzetmeghatározó és e-mailről adat teszi lehetővé, hogy személyre szabott célzott marketinggel ostromolja a felhasználókat – és igazából semmi oka nincs rá, hogy ne tegye ugyanezt a hangadatokkal is.

Kikapcsolható ez a funkció?

Megakadályozhatja, hogy a Google ennyi információt tároljon Önről a jövőben.

Menjen vissza az “Activity controls” menüpontra. Itt a “Web & App activity” alatt meg kell jelennie egy kék kapcsolónak. Ezt kikapcsolhatja, de figyelmeztetést fog kapni. Hivatalosan csak “szünetelteti” a rögzítést – ezért rendszeres időközönként érdemes ellenőrizni, hogy a szerződési feltételek nem változnak-e a jövőben, és nem kerül újból automatikusan beállításra egy új Android frissítésnél.

Az Apple iPhone felhasználók sincsenek jobb helyzetben. Az Apple is tárolja a hangfelvételeket a Siri asszisztens továbbfejlesztése érdekében, de ezeket a felhasználók nem érhetik el.

Forrás: https://www.thesun.co.uk/tech

Fordítás: Borbényi Judit SYSAdminforum.hu