WSUS 10

Újra WSUS, ezúttal egy másik környezet, migrálás régi verzióról egy vadiúj Win2016-os rendszerre. A telepítés, beállítások után szépen kezdenek megjelenni a gépek, melyek (utólag kiderült, szerencsére) még nem homogén OS-el rendelkeznek (Win7, 8.1, 10 vegyesen).

Vannak viszont olyan renitens gépek, amelyek megjelennek a listában, de „Not yet riported” státuszban. Mivel nem akartam kapkodni, s volt egyéb dolgom is, hagytam őket ebben az állapotban egy ideig, de pár nap után már kezdtem ferde szemmel nézni rájuk – főleg, hogy a többiek már rég betöltődtek.

Vegyük sorra, mi az, ami közös. Nos, a problémás gépek mindegyike vagy Server2016, vagy W10 1607 (vagy újabb) verzió volt. Mivel minden 2016-os rendszer friss telepítés, ezért értelemszerűen a legújabb – tehát beleesik a fenti szűrőbe. Az egyedüli sikeres Win10-esen 1511-es verzió található – így legalább tudom, hogy nem globálisan a Win10-el van baja. Kézzel kikényszerítve a frissítést, a következő hibaüzenet fogadott:

There were some problems installing updates, but we’ll try again later. If you keep seeing this and want to search the web or contact support for information, this may help: (0x8024401c)

Rászálltam egy renitens gépre, amelyről tudtam, hogy az előző Wsus-nak hála, naprakész. Kipróbáltam a frissítési hiba esetén szokásos trükkjeimet – de nem segítettek.

A jelzett hibakód egyes források szerint timeout-ra utal, tehát a jelzett esetekben a kliensek nem kaptak időben választ (bár gondoltam a Snefi által is említett MS-írásra, hogy esetleg amiatt lenne gond, esetünkben nem ez okozta a galibát).

A neten keresgélve láttam, hogy másoknak is volt ilyen hibájuk, így kipróbáltam azt a javaslatot, hogy a Wsus kiszolgáló IIS-oldalai által használt Application Pool-nak módosítsam néhány értékét:

  • Queue Length: 1000 helyett 25000
  • Limit Interval (minutes): 5 helyett 15
  • “Service Unavailable” Response: HttpLevel helyett TcpLevel
  • Private Memory Limit (KB): akármennyi* helyett 0.

* Oprendszertől függ, hogy itt milyen érték szerepel.

Mivel nem akartam kísérletezni, illetve körbejárni, hogy pontosan melyik tétel is oldotta meg a problémát, miután türelemmel vártam, s végre megjelent az áhított jelentés, lezártnak tekintettem az ügyet. Ez úgyis csak a migrálás egy kis szeletkéje volt…

 

Forrás: https://asteriksz.wordpress.com/