HDD kapacitás növelése mikrohullámú technológiával

A merevlemezek adattároló képessége hamarosan 40 terabyte (TB) fölé is mehet – jelentette be a Western Digital.

A legnagyobb HDD jelenleg 14 TB információt tud tárolni.

A Western Digital szerint a nagyobb meghajtókat az tette lehetővé, hogy felfedezték a módszert, amelynek segítségével mikrohullámmal lehet adatokat írni a 3,5 hüvelykes lemezekre.

Az első nagyobb kapacitású meghajtók várhatóan 2019-ben kerülnek piacra.

„Hot stuff”

Az SSD-k nagyon népszerűek otthoni felhasználók körében, számos nagyvállalat azonban az adatközpontjait nagykapacitású, mozgó alkatrészeket használó lemezekkel tölti fel, mivel ezek sokkal olcsóbban és tartósabbak.

Az adatkapacitás növeléséhez egy új módszerre volt szükség, mivel már nehéz volt több adatot a HDD-re sűríteni a meglévő technikák segítségével.

A Western Digital megtalálta a módszert a lemezen rögzített adatok sűrűségének mikrohullám segítségével történő növelésére – a technikát mikrohullámmal segített mágneses rögzítésnek hívják (microwave-assisted magnetic recording, MAMR).

Eddig azt gondolták, hogy a HDD kapacitás növelésének legjobb módja, ha mikrohullám helyett a hő segítségét veszik igénybe, de ez drága és technikailag nehezen megvalósítható módja az adatsűrűség növelésének. Azonban az eszközök lemezeit rendszeresen 400C° fölé kellene melegíteni, ezért megbízhatósága is kérdéses lenne.

A hővel segített mágneses rögzítés esetén a gyártóüzemeket át kell alakítani, és az adatokat tároló mágneses lemezek előállításához használt anyagokat is le kell cserélni. Ezzel ellentétben a MAMR sokkal kevesebb változtatást igényel a gyártási folyamatban, a gyártáshoz használt anyagok pedig maradnak ugyanazok, mint amiket eddig is használtak.

A Western Digital előállította a MAMR meghajtó prototípusát. Terveik szerint 2018-ban mintadarabokat juttatnak el legfontosabb ügyfeleik számára, 2019-ben pedig megkezdik a tömeges gyártást. 2025-re a technológia továbbfejlesztése reményeik szerint a kapacitást 40 TB fölé is viheti.

Forrás: http://www.bbc.com/news/