Ellenőrizheti levelezésünket a munkáltatónk?

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy magánlevelezést folytattunk a munkahelyi gépünkön. Magánéletünk részleteit írtuk le úgy, hogy bele sem gondoltunk: vajon a munkáltató jogosult arra, hogy mindezt elolvassa?

A munkáltató ellenőrizni akarja a munkahelyünkön végzett tevékenységünket. Mindez érthető, hiszen a munkaidő alatti teendők hatékony teljesítése mindkét fél érdekében áll.
A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 11. §-a rendelkezik arról, hogy a munkavállaló csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizhető. A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével, továbbá a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető.

Mi következik ebből?
Egyrészről a munkáltató, az általa rendelkezésünkre bocsátatott eszközök használatát ellenőrizheti, hiszen ez a munkaviszonnyal összefüggő magatartás körébe tartozik. Másrészről viszont, a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető, továbbá a munkáltatói ellenőrzés nem járhat személyiségi jog, főként a magántitokhoz való jog megsértésével.
Hol van akkor a határ?

A munkáltató, mielőtt bármilyen eszközt átad a munkavállalónak, köteles őt tájékoztatni azok használatának, valamint az ellenőrzés részleteiről, többek között az adatkezelés céljáról, időtartamáról is.
A munkáltató ellenőrzési joga azonban nem terjed ki semmilyen esetben sem a munkavállaló nem a munkaviszonyával összefüggő adatainak vizsgálatára, tehát nem nézheti meg személyes levelezését, privát ügyben folyó beszélgetését.

Előfordulhat, hogy a munkavállaló hosszabb ideig nem tudja elolvasni leveleit, ekkor egy általa kijelölt munkavállaló – ennek hiányában a rendszert üzemeltető informatikus – jogosult arra, hogy megtekintse a levelezések fejlécét, és amely levelek hivatalos levélnek tűnnek, azokat átadja a munkáltatónak.

A munkahelyi levelezés fő korlátját tehát a magán- és levéltitokhoz, valamint a személyes adatok védelméhez való jog jelenti. Személyes levelezésünk az engedélyünk nélkül a munkáltató ellenőrzési joga keretében sem olvasható.

Forrás: http://hplaw.hu