Windows Server 2016 – Storage Spaces Direct

Windows Server 2016 – Storage Spaces Direct
Az S2D jól jön azoknak, akik gyors, olcsó és megosztható tárolót (shared storage) szeretnének használni. És azoknak is, akik mindezt egy magas rendelkezésre állású Hyper-V fürttel akarják kombinálni. És azoknak is, akik ennek a létrehozására, felügyeletére, monitorozására is akarnak egy kézenfekvő megoldást. Maradt még ember, aki nem akarja?
De mi az S2D? Röviden és tömören: több fizikai vagy virtuális gép lokális lemeze vagy a gépekhez csatlakoztatott szimpla DAS (Direct Attach Storage, „buta”, de nagy kapacitású tároló/tálca), egy speciális fürtben, az SMB3 segítségével összefűzhető, és redundáns módon használható, pl. egy aktív-aktív fájlszerver létrehozására (SOFS, Scale-Out File Server) vagy Hyper-V virtuális gépek vagy SQL adatbázisok tárolására, egy igazi, klasszikus és nagyvállalati tárolóként.
Fontos tudni, hogy mindezt – a jelenlegi állapot szerint – 2-4 fizikai szerverrel, Windows Server 2016-tal (csak Datacenter kiadással) és ezek lokális lemezeivel tudjuk megoldani. A Storage Spaces tulajdonságai miatt a Hot Spare és a különböző RAID módok támogatottak, a tároló rétegezés immár (SSD/SAS/SATA kombinálva, azaz a tiering) automatikus is lehet (!), a Cluster Shared Volume (CSV) sima ügy, ReFS-sel kombinálva pedig végképp jelentős teljesítményt ad a kezünkbe. Plusz egy újfajta ún. hibrid modellben, egy köteten belül (!) RAID10 és RAID5 geometriát is tudjuk mixelni, a nagyobb kapacitás és a izmos teljesítmény optimalizása miatt. Magyarul, nem igazán kell kompromisszumot kötnünk.
Ezek a hostokon „átívelő” virtuális lemezek tehát könnyedén lehetnek például egy szintén ugyanebben a fürtben (!) futtatott Hyper-V fürt tárolói, vagy egy aktív-aktív fájlszerveren keresztül bármely más igény erőforrásai. Bármelyik esetben az így használt adatok a RAID-módtól függően, akár 3 különböző host lokális lemezein is megtalálhatóak, illetve automatikusan szinkronizálódnak is. Ezt a replikációt az SMB3 segítségével működő Software Storage Busra ültetett Storage Spaces oldja meg, úgy, hogy közben minden fürttag látja minden másik fürttag lokális lemezeit, amelyek így virtuálisan egy 1-1 szoftveres enclosure-t (tálca) alkotnak. Nagyon lényeges a dedikált és redundáns tároló hálózat kialakítása, az ajánlás szerint 10Gb vagy nagyobb (

Az 1. sz. üzemmód, amikor a tároló fürt és a Hyper-V fürt azonos fizikai szervereken működik

Az 1. sz. üzemmód, amikor a tároló fürt és a Hyper-V fürt azonos fizikai szervereken működik
A létrehozásukhoz és a konfigurálásukhoz Powershellt, vagy a Failover Cluster MMC-t használhatjuk, és ez utóbbi MMC-ben láthatjuk a virtuális lemezeket, a poolokat és a node-ok szoftveres enclosure-jait is. A létrehozást, felügyeletet, monitorozást tekintve pedig az a jó hír, hogy a System Center 2016 család különböző tagjaban (VMM, OM, DPM) teljes támogatás van az S2D-hez.

A kérdés kontans: maradt még ember, aki nem akarja?
Erről és sok-sok további (tipikusan nagyvállalati) WS16 újdonságról – real-life tapasztalatok alapján – május 2-án szeretnék beszámolni az érdeklődőknek, az IQJB speciális 1 napos Tudásgyorsító workshop kereteit felhasználva.

Forrás:http://iqjb/blog Szerző: Gál Tamás