Nano, de azért mégsem „kicsi”. Window 2016 extrákkal

A Nano Server egyike a Windows Server 2016 család nagy újdonságainak. És hát tényleg “kicsi”, de olyan extrái is vannak, amelyek naggyá teszik.

Egész konkrétan a Nano Server azt jelenti hogy a WS16 egy új változatban is megjelenik, a full GUI-s Windows Server 2016 és a régi jó Server Core változat mellett egy mégjobban lecsupaszított operációs rendszer, értelemszerűen felhasználói felület nélkül (mindösszesen csak egy ún. Emergency Management Console-unk van, lásd a képeken lentebb). Ez a rendkívül hely- és energiatakarékos Windows Server kimondottan felhős környezetek, illetve konténeres megoldások számára lett megalkotva, de tökéletesen alkalmas például klasszikus DNS szervernek, webszervernek vagy akár egy Scale-Out File Servernek is. A Nano szerverről ebben az előadásban további alapozó jellegű részleteket is találunk.

Viszont mivel már van némi gyakorlatunk ezen szerver használatában, jöjjön néhány gyakorlati kérdés és válasz, persze a teljesség igénye nélkül.

Miért nem látszik (szürke) a Server Manager-ben a NIC teaming és az RDP egy távoli NS géphez csatlakozva?
A NS nem támogatja a klasszikus teamet, ergo ennek a távoli vezérlése nem is fog menni, használjuk a SET típust a hálókártya teamnél (Switch Embedded Teaming). RDC pedig nincs a Nano-n, erről le kell mondanunk. Szóval, az a szürke a Server Managerben, ami elérhető a Nano-n.

Támogatja-e a System Center család a Nano Servert?
Hogyne, VMM és SCOM agent van (külön kell telepíteni és engedélyezni), de pl. SCCM agent nincs. Azonban annak ellenére hogy általában egy spéci eszközzel készítjük egy új NS .vhd-t, a .wim is támogatott, így máris lehetséges lehetne egy task sequence-t létrehozni az SCCM-ben, de mivel ugye agent nincs, a legjobb megoldás az MDT (Microsoft Deployment Toolkit) amely támogatott és ehhez egy részletes, step-by-step útmutatót is találunk a Microsoft-tól, itt: https://blogs.technet.microsoft.com/mniehaus/2017/01/11/deploying-nano-server-using-mdt

Van-e vHBA egy Nano Serveren?
Sajna egyelőre nincs, ergo marad pl. a Shared VHDX (WS16-ban már egy új, VHD Sets típussal!) megoldás, ha valamiért például egy megosztott tárolóra lenne szükségünk 2 Nano Serverrel kialakított hibatűrő fürt számára.

Hogyan patcheljük a Nano Servert?
A klasszikus módon biztosan nem, mert nincs WU/MU kliens. De azért van 2 másik módszer, egyrészt az Azure-ban futó univerzálisan használható Server Management Tools, amelyben van frissítési lehetőség, másrészt a PowerShell, amelyben lokálisan az Enter-PSSession-nal tudunk frissíteni. Rengeteg infó az offline és online patchelésről itt: https://blogs.technet.microsoft.com/nanoserver/2016/10/07/updating-nano-server/

Forrás:http://iqjb/blog Szerző: Gál Tamás