Szinte mindenkit érint: 15 év után újfajta titkosítás kerül a wifi routerekbe

Éveken át dolgoztak a szakemberek a WPA3 nevű protokollon, ami 15 év után végre leválthatja az eddig használt – és egyre kevésbé biztonságos – WPA2-t.

Régóta esedékes volt már az a bejelentés, amit még márciusban tett meg a Wi-Fi Alliance. Az eszközminősítéssel foglalkozó iparági szövetség az év elején jelentette a WPA3-as biztonsági protokollt, ami 15 év után cseréli le a jelenleg is használt WPA2-es protokollt.

A fejlesztők korábban úgy vélték, az új szabvány még az idei évben elérhető válik az otthoni és a céges routerek számára is. Most kiderült, igazuk volt: a Wi-Fi Alliance közleményében jelezte, elkezdték kiadni a tanúsítványokat az első eszközöknek, így gyakorlatilag új védelmet kap a wifi.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a routeren átfolyó adatcsomagok egyedi titkosítást kapnak, így nehezebb lesz lehallgatni, mi folyik a hálózaton. Emellett azzal is keresztbe tesznek a hackereknek, hogy megnehezítették a jelszavak megszerzésének lehetőségét.

A WPA3 érkezésével – gyártótól függően – vagy le kell cserélni a régi eszközt, vagy kiadnak hozzá egy szoftveres frissítést, hogy megfeleljen az új protokollnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a WPA2-nek azonnal vége lenne, valószínűleg még sokáig velünk marad majd.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180702_wifi_router_wifi_alliance_kiberbiztonsag_wpa3