Mogyoróvajas szendvicsbe rejtette a nukleáris hadihajó adatait

 

Bizalmas katonai adatok értékesítésével próbálkozó mérnököt tartóztatott le október elején az FBI és a Naval Criminal Investigative Service (NCIS).

A bíróságnak benyújtott dokumentum szerint Jonathan Toebbe bizalmas katonai adatokat próbált eladni kriptovalutáért cserébe. A férfi az amerikai haditengerészet mérnökeként nukleáris hadihajókról szóló bizalmas adatokhoz fért hozzá. A 42 éves mérnöknek valószínű nem volt elég a fizetése, mert 2020 áprilisában egy meg nem nevezett külföldi kormány képviselőjének küldött egy levelet, melyben a hadihajók paramétereit igyekezett eladni.

A levél másnál landolt

Azonban a levél nem a külföldi kormány képviselőjénél landolt, hanem a szövetségi nyomozóiroda munkatársai fogták el. Ezután hosszas levelezés indult, melyben közvetítőként a végponti titkosítást kínáló Protonmailt használták. A bizalom kialakulása után – melyhez az is hozzásegített, hogy az FBI képviselője 10 ezer dollárnyi Monero kriptovalutát küldött előlegbe – a férfi és az elkövetésben aktív szerepet vállaló felesége West Virginiába utazott. A feleség őrködött, miközben a férj egy fél mogyoróvajas szendvicsbe rejtett SD kártyát tett le a megbeszélt helyen.

Az adathordozó a haditengerészet nukleáris programjával kapcsolatos információkat tartalmazott. A szövetségi nyomozók további 20 ezer dollárt küldtek a házaspárnak, cserébe megkapták az SD kártyán lévő adatok titkosítási kulcsát.

Az üzleti életben is előfordul

Az adatok hitelességének ellenőrzése után a nyomozók egy második találkozót is megbeszéltek a kémekkel: 70 ezer dollárért cserébe most többek között egy olyan, 3 milliárd dollárba kerülő tengeralattjáró műszaki adatait és terveit is megkapták, amit 2060-ig biztosan használ a haditengerészet. Második alkalommal az SD kártyát egy rágógumis csomagba rejtették.

A házaspár harmadik alkalommal is szeretett volna kriptovalutáért cserébe bizalmas adatokat eladni a külföldi kormány vélt képviselőinek, ám ekkor már az FBI munkatársai várták őket. A letartóztatottak ellen a bírósági eljárás o

Az erkölcsi iránytűjét elveszítő házaspár egyebek mellett ott is tévedett, hogy azt hitték egy külföldi kormány képviselőjével leveleznek. Az üzleti életben egyre többször fordul elő hasonló átverés, amelyet business e-mail compromise-nak, vagyis üzleti e-mail csalásnak nevezünk. Ilyenkor általában egy harmadik fél ékelődik be két másik közötti levelezésbe, és így csal ki jelentős összegeket. A G DATA korábban már figyelmeztetett rá, hogy az ilyen bűncselekmények ellen csak az üzleti folyamatok átgondolásával, és visszaellenőrzések beépítésével védekezhetnek a vállalatok.

A cikk forrása: https://virusirto.hu/