Nem munkaerőhiány van, hanem munkakedv hiány!

Sok cégvezetővel beszélgettem mostanában, akik egytől – egyig arról számolnak be, hogy rengeteg interjút hajtanak végre, viszont azt tapasztalják, hogy az emberek sokat akarnak keresni, amivel egyébként nincs is semmi baj, ez teljesen rendben van és természetes, amivel viszont nagyobb baj van, hogy fogalmuk sincs, hogy mi lenne az a hozzáadott érték vagy bármilyen teljesítmény, amivel egy munkahelyhez hozzá tudnának járulni.

Nem munkaerőhiány van!
Rengeteg ember keres állást, rengeteg ember próbál elhelyezkedni, rengeteg ember keres valójában nem állást és nem munkát, hanem fizetést.
A cégek nézőpontjából pedig tényleg hiány van, de azokból az emberekből, akik valójában akarnak dolgozni.

Nézzük mi a konkrét helyzet: Elmegy valaki értékesítőnek, azért mert úgy hallotta, hogy az értékesítőnek adnak cégautót, jó fizetést és valójában el lehet lébecolni hónapokig és meg lehet magyarázni, hogy azért nincs teljesítmény, mert éppen olyan a piac, meg éppen a konkurencia, meg az árak, meg az ügyfelek, stb. Ez a valóság!

Munkaerőhiány lenne?
Nem, nincs munkaerőhiány… munkahajlandóság hiány van. Abból van hiány, hogy az emberek hajlandóak legyenek dolgozni. Ha a munkavállalók szeretnének több pénzt keresni, akkor egész egyszerűen fel kell emelniük a hajlandóságukat, a hajlandósági szintjüket a munkavégzésre.

Egyre többen vannak azok a munkavállalók, akik eldöntötték, hogy hajlandóak dolgozni. Nagyon sokan közülük találnak is munkát. Én szívesen várom az összes olyan munkavállalónak a jelentkezését személyesen nálam, aki:
– dolgozni akar,
– értéket akar termelni,
– úgy érzi, hogy képes hozzájárulni egy cég / egy vállalkozás sikerességéhez, de nem értik meg őt valahol.

Sajnos előfordul az a helyzet is, hogy bizonyos cégeknél bármilyen jó teljesítményt ad le valaki, azt a jó teljesítményt nem értékelik, sőt mi több alacsony fizetéssel, éhbérrel, nem bejelentett bérrel és sorolhatnám még, hogy mivel jutalmazzák. Ez a másik véglet.

Viszont még egyszer várom szeretettel azon munkavállalók jelentkezését, akik nagyon szívesen dolgoznak, nagyon szívesen hajlandóak egy cég életében tevékenyen, teremtő módon, aktívan részt venni és nem az az elképzelésük, hogy valaki naponta írjon nekik egy programot, mint egy robotnak, amit ők végrehajtanak és ha végrehajtják lehet haza húzni fél 3-kor. Hanem az a céljuk, hogy minél több értéket teremtsenek, hogy képesek legyenek ténylegesen hozzájárulni egy csoport, egy cég, egy vállalat sikeréhez.

Őket várom szeretettel és garantálom, hogy találok nekik munkát. Több céget vezetek Interim Management-be, ezeknél a cégeknél mindig van rengeteg munkalehetőség. Én mindenkinek szerzek munkát, aki dolgozni akar és hozzájárulását akarja adni egy cég sikerességéhez.

Ugyanakkor várom azoknak a cégvezetőknek is a jelentkezését, akik hajlandóak arra, hogy normális munkakörülményeket teremtsenek egy mukavállalónak. Nagyon sok ilyen cégvezető van és nagyon sok ilyen cég. Akik nem alkudozni szeretnének a kollégák fizetésével, hogy hogyan lehetne a fizetésüket még jobban levinni, vagy hogyan lehetne a munkatárs fizetését felére csökkenteni, hanem fizetni szeretnének, sokat szeretnének fizetni… CSERÉBE viszont arányosan megfelelő teljesítményt szeretnének kapni.

Én azt gondolom, hogy jelen pillanatban ez a magyar munkaerőpiac betegsége, nem a munkaerőhiány. Hanem az, hogy olyan szélsőséges gondolkodásmódok vannak, hogy ezek már-már értelmezhetetlenek.

Eldöntöttem magamban, hogy minden körülmények között segítem azokat a magyar vállalkozásokat, akik becsületesen boldogulni akarnak, természetesen jó munkaerő segítségével és természetesen segítem azokat a munkavállalókat, akikben van hajlandóság a munkavégzésre és képesek arra, hogy értéket teremtsenek, nem pedig fizetésvadászok.

Mint említettem mindkét oldalnak szíves jelentkezését és kommentjét várom.

Forrás: http://szerepizsolt.eu

Szerző: Szerepi Zsolt