BitLocker kulcsok házirendben szabályozva

Adott helyen felmerült a házirendből szabályozott BitLocker – pontosabban a visszaállítási kulcsok mentésének módja. Magyarul, nem szeretnénk azt, hogy ha bekapcsolják a titkosítást, akkor USB-kulcsra, állományba vagy nyomtatásra kerüljön a visszaállító kulcs, hanem az AD-t használjuk erre a célra. Ha nem régi rendszerekről van szó, aránylag kevés beállítást kell végrehajtanunk, hogy sikeresek legyünk:
Computer Configuration\Administrative Templates\System\Trusted Platform Module Services alatt engedélyezzük a Turn on TPM backup to Active Directory Domain Services opciót
Computer Configuration\Administrative Templates\Windows Components\BitLocker Drive Encryption alatt eldöntjük, hogy melyik ágon megyünk tovább: adatlemezre (beépített vagy eltávolítható) vagy rendszerlemezre szeretnénk alkalmazni a titkosítást. Döntés után a Choose how BitLocker-protected fixed drives can be recovered opcióba lépve, engedélyezve és a benne található lehetőségeket beállítva mondhatni készen is vagyunk.
(Aki Vista/2008 rendszereken szeretné, vagy bővebb információt olvasna, részletesebb leírás itt található).
Van viszont egy kapcsoló, amire szerintem nincs eléggé felhíva a figyelem, s kissé megkavarhatja az egyszerű rendszergazdát. Arról van szó, hogy ha nem pipáljuk be a „Omit recovery options from the BitLocker setup wizard” opciót, akkor a BitLocker bekapcsolásakor feldobja a hagyományos ablakot, hogy hova akarjuk menteni a visszaállító kulcsot – emiatt nem lehetünk biztosak benne, hogy a gép megkapta-e a házirendet (amiben beállítottuk, hogy AD-ba kerüljön). Ezt tehát mindenképp bepipálnám.
Ha kiadtuk a titkosítási parancsot, egy újraindítást fog kérni, majd utána a
manage-bde -status c:
parancs segítségével tudjuk lekérdezni a titkosítás állapotát.
Természetesen, utólag is van lehetőségünk a Control Panel/Bitlocker Drive Encryption menü segítségével a kulcs megszokott mentésére (USB-kulcs, állomány vagy nyomtatás). Amennyiben az AD-ból akarjuk mégis elővarázsolni, két lépést érdemes tennünk: feltelepítjük az RSAT-ból a „BitLocker Password Recovery Viewer”-t, majd a szükséges .dll állományt regisztráljuk:
regsvr32.exe BdeAducExt.dll
A fentiek hatására az ADUC-ban meg fog jelenni egy BitLocker Recovery fül, ami tartalmazni fogja a kívánt kulcsot.
u.i. Figyeljünk arra, hogy amennyiben úgy állítottuk be (ahogy a józan ész diktálja), hogy titkosítás előtt ellenőrizze az AD-kapcsolatot, úgy nem járható út, hogy napközben bekapcsoljuk a titkosítást, de nem indítjuk újra a gépet – ha ugyanis a kolléga leállítja, majd hazaviszi az eszközét, s otthon bekapcsolja, az AD-kapcsolat hiányában nem történik meg a várt művelet. Természetesen következő alkalommal (már AD-kapcsolattal) ismét lehet kérni a BitLocker bekapcsolását, ekkor az új kulcs is bekerül a másik mellé.

Forrás: https://asteriksz.wordpress.com/ Szerző: Asteriksz