Házirendek csak hordozható gépekre

Adott helyen felmerült a kérdés, hogy miként lehet úgy kiszórni egy házirendet, hogy csak a hordozható eszközökre legyen érvényes.

Egyrészt természetesen maradhat a jól bevált módszer, amely szerint AD-csoportot hozunk létre, s csak arra érvényesítjük a házirendet (vagy fordítva, abba tesszük azokat a gépeket, amelyekre nem kell érvényesüljön, s „Apply group policy – Deny” opciót választunk). Ugyanakkor létezik „elegánsabb” módszer is, WMI-szűrő segítségével.

Nem fogok felsorolni minden lehetséges szűrést, ami alapján kétfelé tudjuk választani a gépeink, néhány ötletet adok csak:

1. a memória fizikai mérete alapján: tudjuk, hogy a hordozható eszközökbe SODIMM memória kerül, asztali társaikba pedig „normál” méretű DIMM. Előbbinek FormFactor értéke 12, így a szűrönk így néz ki:

Select * from Win32_PhysicalMemory WHERE (FormFactor = 12)

2. az akkumulátor jelenléte alapján (ha nincs, akkor értéke 0; bár mivel van, aki akku nélkül használja, fenntartással kezelném):

Select * from Win32_Battery WHERE (BatteryStatus <> 0)

3. ha tudjuk, hogy minden DMI adat ki van töltve (személy szerint igyekszem erre mindig figyelni), akkor a ház típusa (burkolat) alapján is lehet szűrni, az általában használt értékek itt vannak felsorolva (ebben az esetben természetesen granulárisabban tudunk szűrni):

Select * From Win32_SystemEnclosure Where ChassisTypes = “9”

p.s. régi kapcsolatommal, Tamással [Aida64 vezető fejlesztője] történt egyeztetésem kapcsán felmerült, hogy most már sok alaplap – főleg a Mini-ITX és Mini-STX kialakításúak –, valamint sok mini-PC is SO-DIMM foglalatos, így az első nem biztos, hogy teljes értékű megoldás. Viszont akinek a hálózatában ilyenek vannak, használhatja a többi (akár általam le nem írt) módszert

Forrás: https://asteriksz.wordpress.com/ Szerző: Asteriksz