Cluster - lemezek nem láthatóak (2016 standard)

0
0

Sziasztok!

Segítségeteket kérném. Fizikai megvalósítás előtt, még virtuális környezetben cluster-ba szeretnék kötni 2db Windows 2016 standard szervert próbaként. File szerverként funkcionálnak majd. Mindkét szerver konfigja tökéletesen megegyezik. Az „A” szerveren létrehoztam ISCSI kezelőben egy 10gb-os lemezt,”disk1” néven és egy „shared1” nevű tárolót, amiben ez a disk1 van. Létrehoztam ugyanebbe a shared1 tárolóba egy „disk2” lemezt (5gb), amit majd Quorum lemeznek szánok. A „B” szerverhez csatlakoztatom ezeket a köteteket. (leformázva, betűjel hozzárendelve stb..) Tökéletesen működnek. Ezután megnyitottam fürt kezelőt, és elindítottam a konfigurációs ellenőrzést. Mindent rendben talál, nincs hiba, csak egy javaslatot tesz, hogy hozzak létre egy Quorum lemezt a megbízhatóság érdekében. Ezt később meg is tenném. Ez után ellenőriztem az ISCSI kapcsolatokat és minden rendben van. Létrehozom a fürtöt a 2 szerver között, ami hiba nélkül le is fut, és létre jön. És innentől van gondom, nem tudok tovább haladni. A fürt kezelőben nem látok semmilyen lemezt, amit használni tudnék. Gondoltam, mivel a lemezkezelőben sem látom az ISCSI lemezeket ezért megnézem a csatlakozását. (ISCSI kezdeményezőben) Az állapot részben azt látom, hogy újracsatlakozás……………. Az A és B szerveren ugyan ez látható. A tárolási szolgáltatásoknál ahol az ISCSI lemezeket hozom létre, ott a tároló állapotánál azt írja kapcsolódva, a lemezeknél szintén kapcsolódva állapot látható, tehát látszólag minden ok. Nekem úgy tűnik, hogy amikor létrehozom a cluster-t a 2 szerver között, akkor ez hazavágja az ISCSI kapcsolatokat. Miért nem látok egy darab lemezt sem a fürt kezelőben? Van ötletetek?

1
0

Szia,
Ez igy nem kesz jo, ugyanis a “shared storage” azt jelenti h a node-oktol fuggetlen, egyforman elerheto storage, azaz mindketton az iscsi klienssel egy fizikai vagy virtualis iscsi (vagy SAS, vagy FC, stb.) storage-hoz kell csatlakozni, SCSI-3 perzisztens modon. Tehat a storage nem lehet egyik a clusterben mukodo node sem.

Amennyiben virtualis gepebol all a clistered (guest cluster), akkor nem feltetlenul kell a fizikai storage, hanem a shared vhdx/vhds tipusu lemezeket is hasznalhatod a guest cluster shared storage-anak, de ennek is vannak feltetelei.

0
0

Szia!

Most. hogy olvasom a válaszod világosodtam meg, hogy marhaságot akartam csinálni. Kicsit kapkodtam és nem gondoltam át. A általad említett virtuális környezetben lévő megosztást szeretném kipróbálni. Tudnál nekem írni néhány feltételt, vagy hogy mire figyeljek?

2 eredmény megjelenítése
Saját válasz

A küldéshez először .