Black Friday, Cyber Monday, és barátaik

Egészen elképesztő méreteket ölt a karácsonyi ünnepek előtti költekezés – különösen így van ez Amerikában, de világszerte lehet ezt tapasztalni. A magyar üzletekben azért ritkaság a 60-70% árzuhanás, bár az árcetlis trükközéssel néha még ilyet is látni. És persze a vásárlás is egyre erőteljesebben tolódik az online irányba, akciókból pedig itt sem volt, és itt sem lesz hiány, a valós, hiteles akciók mellett gyakran tűnnek fel átverések, érdemes tehát óvatosnak lenni.

Az átverős hirdetések egész évben degeszre tömik a spam mappánkat, de az ünnepek közeledtével fokozott mértékben kapjuk a kéretlen, hamis hirdetési ajánlatokat. Ha rákattintunk, akkor sokféle vége lehet: elvisz valamilyen hamis weboldalra, a márkás termékek fényképei ellenére valami silány árut próbálnak a nyakunkba sózni, igyekezhetnek ellopni a vevői adatunkat, illetve még valamilyen kattintás alapú csalásba is átirányítgathatnak minket.

Az ilyen oldalaknál is ugyanaz érvényes, mint a levelezésnél a kéretlen üzenetek esetén: gyatra helyesírás, elképesztően alacsony ár, vagy kitöltendő űrlapok, felmérések olyan csalásszagú intő jelek, amitől érdemes távol maradni.

A hamis webáruházak is tipikus átverési módok, például a Fekete Péntek, de tulajdonképpen bármilyen ünnep előtti akciós weboldalt lehet így találni. Az érvénytelen tanúsítvány, egy ismert neves webshop hasonmás oldala, typosquatting (azaz egy betűs szándékos félregépeléssel lefoglalt hasonlónak látszó, de hamis domain, például emag.hu helyett emaq.hu). Gyakori, hogy csakis előre utalást kínálnak, ilyenkor is érdemes elgondolkozni, illetve alaposan utánanézni az üzletnek.

Az olcsobbat.hu illetve az arukereso.hu is sokat segíthet, pluszban a vásárlók véleményei is adhatnak némi támpontot. Ha megint életből vett magyar példát akarunk hozni, akkor ha egy mobiltelefont akarunk venni, egy kis webshop ajánlata 20 ezerrel a többiek alatt 80 ezres ára lehet, ám a megrendelés után telefonon visszahívnak, hogy sajnos a 60 ezres jó-árasított csal 1 hónap múlva érkezik az is magyar garancia nélkül, de 90 ezerért már ma délután átvehető lenne a magyar garanciás. No comment.

A kéretlen hamis ajándékkuponok is slágernek számítanak az átverési bizniszben. Itt is elsősorban nagy neves márkák nevével élnek vissza: McDonald’s, Nike, Samsung, stb. Ha ilyen kuponok keresünk, akkor érdemes elsősorban a cégek hivatalos honlapján körbenézni. Ha valóban van akció, akkor ott biztosan megtaláljuk az erről szóló hiteles információkat.

Kicsit itt is számít, mint autóvásárlásnál, hogy ki adja. Ha nincs bizalom, nincs feltüntetett kereskedő, akkor jobb, ha nem fűzünk nagy reményeket ezekhez az állítólagos kedvezményes kuponokhoz.

Az adathalász támadások már évek óta keserítik az életünket, ám jó hír, hogy erre azért viszonylag könnyű felkészülni. Figyelve az URL-t, a hihető árat, az ellenőrizhető kereskedőt, az érvényes tanúsítványt, az SSL kapcsolat meglétét, illetve ellenőrizhetjük is a gyanús weboldal reputációját webes kereséssel. Ha ezzel kapcsolatban csupa panaszkodó találatot kapunk, akkor az is egy hasznos visszajelzés.

Illetve mind a böngésző kiegészítők, mind pedig a korszerű internetbiztonsági védelmi megoldások tartalmaznak már adathalászat elleni modult is, amely szintén segít a phishing próbálkozások sikeres elkerülésében.

És végül megint csak magyar, sőt személyes tapasztalat. Érdemes virtuális bankkártyát regisztrálni, amely mindig üres, kizárólag a netes vásárlás előtt utalunk rá pár perccel szükséges mennyiségű pénzt. Ennek a kártyának az adatait bátran begépelhetjük, még a 3 jegyű CVV biztonsági kód is mehet, sok kárt így nem igen tudnak nekünk okozni. A “valódi” bankkártyánk adatait pedig jobb, ha sohasem gépeljük be, az legyen ebből a szempontból online tabu.

Egy korábbi posztunkban már 12 pontban összefoglaltuk a netes vásárlás biztonsági szabályait, így ezt most idelinkeljük. És mindenkinek kellemes és biztonságos online ünnepi pénzköltést kívánunk 🙂

Forrás: https://antivirus.blog.hu