WordPress tuning Azure CDN-el

Mire jó az Azure CDN?

CDN = Content Delivery Network egy olyan disztribúciós hálózat, mely elsősorban weboldalak és egyéb webes tartalmak (képek, videók, nagytömegű fájl letöltések) terítésére szolgál. Célja, hogy a fogyasztóhoz minél közelebb juttassuk el a “contentet” és a kiszolgálás ne a webszervert terhelje. Ezzel a megoldással minden látogató a földrajzi helyéhez legközelebb eső cache központból kapja meg a webtartalmat, részben vagy egészben.

Miért érdemes használni Azure CDN-t?

Sok CDN szolgáltató található, választék van bőven:

A Microsoft Azure esetében abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az Azure előfizetésen belül egyből 3 szolgáltatót is kipróbálhatunk és az igényeink szerint tesztelhetjük. Másik előnye, hogy sok más szolgáltatóval szemben itt nincs hűségidő. Nézzük az Azure választékot:

  • Microsoft
  • Akamai
  • Verizon

Másik nagyon fontos előny, hogy az Azure CDN könnyen és gyorsan integrálható Web Apps-al, a Media Services-el, a Storage-val vagy a Cloud Services-ekkel.

Most mégis egy általános forgatókönyvet szeretnék bemutatni a kingsol.hu példáján keresztül.

Környezet:

Természetesen a saját weboldalunkat is Azure-ben hostoljuk. Jelen esetben nem WebApp-ban, hanem sima Azure VPS formájában, hogy miért így alakult? Csak pár mondatban: az volt a terv, hogy a VM egyéb feladatokat is el fog látni és ezért nem lesz WebApp. Jelenleg több weboldalt is hostolunk itt.

A környezet:

Azure CDN integráció WordPress-el

Első lépésként hozzunk létre egy CDN profilt az Azure portálon:

Azure CDN profile

Majd készítsünk egy új Endpoint-ot:

Név: valami.azureedge.net

Origin type: custom

Origin hostname: weboldaladneve.hu

Origin host header: weboldaladneve.hu

Origin path: üres, nem kell kitölteni

Azure CDN endpoint

Utolsó lépésként pedig adjunk hozzá egy custom domain-t (a mi esetünkben a cdn.kingsol.hu):

Azure CDN custom domain

Az egyedi domain esetében bekapcsoltuk a HTTPS támogatást, ebben az esetben várnunk kell pár órát, míg a tanúsítvány elkészül!

Ha elkészültünk ezzekkel, akkor már csak egy WordPress CDN modulra van szükségünk, mellyel beállíthatjuk, hogy a weboldal tartalom a CDN cache-ből töltődjön majd be.

Az alábbi WordPress modulokkal teszteltünk:

Végül a Swift-et választottuk a sokoldalúsága miatt. A Swift-ben csak kapcsoljuk be a CDN támogatást és írjuk be azt a custom domaint melyet létrehoztunk:

Swift Azure CDN

Már csak arra van szükségünk, hogy várjunk egy picit és leteszteljük az oldal sebességét a Google PageSpeed segítségével!

Konklúzió

Azure CDN segítségével könnyen, gyorsan és költséghatékonyan gyorsíthatjuk a weboldalunkat. Csökkenthetjük a webszerver terhelését. Gyorsabban kiszolgálhatjuk a látogatóinkat, nem szükséges adatközpontonként VPS-t üzemeltetni és ezek között elosztani a forgalmat. Ezzel a megoldással gyorsabbá tehetjük a fájl letöltéseket a videó lejátszásokat stb. Nem mellesleg SEO szempontból is hasznos CDN-t használni.

Forrás: https://kingsol.hu/