Nincs menekvés a következő globális kibertámadástól

Az elmúlt évek legnagyobb kiberbiztonsági problémáját a WannaCry zsarolóvírus okozta, amely rendkívül gyorsan tudott terjedni, több százezer számítógépet megfertőzött világszerte. Az Egyesült Államok kormányának egyik legkomolyabb kiberbiztonsági és infrastruktúra-védelmi szervezete, az amerikai belbiztonsági minisztérium alá tartozó CISA vezetői szerint aligha tudnának megelőzni egy újabb hasonló támadást.

WannaCry zsarolóvírussal fertőzött számítógép képernyőképe

WannaCry zsarolóvírussal fertőzött számítógép képernyőképe

Fotó: Wikipedia

A WannaCry szerzői valószínűleg nem is sejtették, hogy ekkora hatást érnek el – mondta Jeanette Manfra, a CISA vezetője a TechCrunch Disrupt konferencia színpadán. Mint kifejtette, a felhasználóknak tudták volna megakadályozni a WannaCry terjedését. Ehhez viszont fel kellett volna telepíteni a Microsoft által kiadott rendszerjavító foltokat.

Rendszerfrissítéssel rengetegen elkerülték volna, hogy áldozattá váljanak.

Ehhez képest két évvel a 2017-es megjelenése után még mindig több mint egymillió számítógépet tud megtámadni a WannaCry.

Szakértők szerint a vírus részben észak-koreai hekkerekhez köthető, ők viszont az Egyesült Államok titkosszolgálatától, az NSA-től ellopott eszközökkel fertőzték meg a pc-ket, és így telepítettek azokra hátsó kaput. Ezen a bejáraton át telepítették az áldozatok számítógépére magát a WannaCry vírust, amely zárolja a felhasználó fájljait, és támadók csak váltságdíjért cserébe oldották fel a titkosítást.

Forrás: index.hu