Ha az ön gépe is felpörög, ne csodálkozzon: valami hibádzik a legutóbbi Windows-frissítésnél

Jó pár felhasználó panaszkodik arról, hogy a legújabb – opcionális – Windows-frissítés után váratlan kiugrások jelennek meg a processzortevékenységben. Leginkább a digitális asszisztens használata érintett.

Úgy tűnik, hogy egy hibás folyamat miatt akár 90 százalékra is felfuthat a processzor teljesítménye, ami semmiképp sem előnyös. Az ilyesfajta kiugrások ugyanis nemcsak a számítógép teljesítményét fékezik, hanem az akkumulátoros üzemidőt is csökkentik.

Több fórumon is arról panaszkodnak a felhasználók, hogy a legújabb frissítés után időnként 10-90 százalékos (átlagosan 30 százalékos) CPU-teljesítménynövekedést tapasztalnak, és például csak maga a Cortana is akár 40 százalékos kiugrást okoz. Állítólag ugyanezek a problémák már előkerültek a frissítés bétájának tesztelésekor is, azonban – írja a Windows Latest – a Windows Insider tesztelői szerint a Microsoft figyelmen kívül hagyta a jelentéseiket. A frissítés hivatalos oldala bizonyos fokig már elismerte a hibát, és szeptember közepére ígéri a javítást.

© Windows Latest

Az érintettek amúgy már maguk is találtak megoldást a gondra, azonban ehhez a Windows regisztrációs adatbázisába (Windows Registry) kell belepiszkálni, ami azért egy átlagos felhasználónak nem igazán javasolt. Arra is van lehetőség, hogy a felhasználó eltávolítsa a frissítést, és visszatérjen egy korábbi Windows-verzióhoz. Az eltávolítás lépései: a Windows billentyű és az I billentyű lenyomásával (vagy közvetlenül a Start menüből) meg kell nyitni a Gépházat. Itt a Frissítés és biztonság opciónál, a Windows Update alatt ki kell választani a Frissítési előzmények megjelenítése lehetőséget. Ezután a Frissítés eltávolítására kell kattintani, majd ki kell választani a KB4512941 frissítést, és az Eltávolítást kell választani.

Forrás: https://hvg.hu