SMB1 és NAS

JoeP-nek a múltkori problémája után egy másik helyen szintén jelentkezett a jelenség; egy kolléga segítséget kért, jelezve, hogy pingetni tudja a NAS-t, de intézőben nem dob fel semmit, helyette ezt kapja:

Mivel sejtettem, hogy ugyanarról a problémáról van szó, kértem, hogy előbb járjuk körbe a kérdést, így az alábbi képernyőmentéseket kaptuk:

  • egy már létező csatolás megnyitásakor a következő ablak nyílik meg:

  • új csatolás létrehozásakor megbizonyosodtunk, hogy valóban az SMB1 hiánya okozza a problémát:

A fentiek alapján egyértelmű volt a lehetséges megoldás (engedélyezni az SMB1 protkollt a Windows 10 kliensen, ami egy kötelező újraindítást igényel), de egy dolog szöget ütött a fejembe: nála a NAS egy Synology, ami viszont nem csak SMB1-et tud. Ezt jeleztem neki, majd közösen megnéztük a DSM beállításait. Valószínűleg abból adódóan, hogy a Synology elég régóta megvan neki, s csak a verziókat frissítette az eszközön, a minimális és maximálisan engedélyezett protokoll az SMB1 volt (File Services / SMB / Advanced Settings). Amint feltoltuk SMB3-ra, máris kikerültük az eredeti problémát, íme a “köztes” állapot, amikor már működik, de SMB1 még nincs kikapcsolva:

S hogy honnan tudjuk, hogy jól dolgoztunk? Egyrészt például tudunk csatlakozni 😊 Másrészt viszont ellenőrizzük a kapcsolatokat, a Get-SMBConnection utasítással:

A végére jönne az elméleti rész, de ezt (a cikk végén egy hasznos MS-linkkel) már körbejártam a múltkor ebben az írásomban, így nem akarom ismételni magam 😊

 

https://asteriksz.wordpress.com/