Windows 10 Start menü

Egyik kolléga jelezte, hogy váltott Windows 7-ről, s kissé más a Start menü kezelése az állomány-struktúrában. Ahhoz, hogy megértsük a működését, tudnunk kell, hogy rengeteget változott: csak a parancsikonokat (.lnk) és hardlink-eket (utóbbiról itt írtam) látjuk, ráadásul csak az első szintű mappában felsorolva (a további mappa-struktúrát elrejti, azaz úgy mutatja, mintha minden közvetlenül a „Programs” alatt található mappában lenne). Természetesen itt is két helyről szedi össze a parancsikonokat, a közös és a felhasználói profilban található adatokból.
Úgy kell felfognunk, hogy a Start menü „felépítése” nem csak idézőjelekben értendő, ez valóban egy „építkezés” eredménye: egy kereséssel teszi össze a linkekből álló listát. Ha ez megvan, akkor tegyük hozzá Cortana-t – s kiderül, hogy ez ugyanaz a kereső, mint a Keresés (SearchBar).
Ahhoz, hogy tudjuk, hova nyúljunk, nézzük meg a lehetőségeket. Egyrészt van a saját felhasználói fióknak egy Start menüje, másrészt pedig a közös Start menü. Ez utóbbi helyét keresve megnézhetjük a „régi” helyén, a C:\Users mappában, de egy jó ideje már nem itt van tárolva: egy dir /a segítségével láthatjuk, hogy a szokásos „All Users” mappa egy szimbólikus link a C:\ProgramData-ra, míg a „Default User” egy Junction az ugyanitt található Default mappára.
Tehát mindenki Start menüjének a helye: C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs.
A saját Start menünk helye természetesen a profilunkban van, a C:\Users\[profilnév]\Start Menu, pontosabban ez is Junction, célja C:\Users\[profilnév]\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs, mint ahogy a C:\Users\[profilnév]\Application Data is junction a felhasználó AppData\Roaming könyvtárára.
Most, hogy megvannak a tárolási útvonalak, még bonyolítsunk egyet rajta. Ha létrehozunk egy könyvtárat a fenti útvonalak bármelyikén, a benne található .lnk állományok csak akkor jelennek meg, ha azok nem találhatóak meg másik könyvtárban.
Zárszóként még egy útvonalat jegyezzünk meg, a felhasználó által a tálcára kitűzött alkalmazások parancsikonjának helyét: C:\Users\[profilnév]\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\TaskBar.

Forrás: https://asteriksz.wordpress.com