Downgrade jog

0
0

Sziasztok!

Szeretnék tisztán látni a Windows downgrade jogokkal kapcsolatban, ezért leírom, hogy én hogy értelmeztem, aztán ha ez nem teljesen fedi a valóságot, kérem javítsatok ki.

Ugye létezik a downgrade jog számos Windows licenszhez. Ami értelmezésem szerint arról szól, hogy veszel mondjuk egy Windows 10 pro szoftvert, ami tartalmazza ezt a jogot lefelé a korábbi verziókra, és ennek a licensznek a birtokában te jogtisztán használhatsz, mondjuk egy Windows 7 rendszert, függetlenül attól, hogy az adott vasra rendelkezel-e bármilyen korábbi Win7 licensszel.
Ugyanis ha rendelkezel, akkor az egész feltevés értelmét veszti, hiszen akkor azzal aktiválod, és használod, és nincs szükség egy frissebb Win10 licenszre.

Vagyis a downgrade joggal vásárolt Win10 birtokában szerintem a downgrade lehetősége azt jelenti, hogy te telepíthetsz egy Win7-et az adott vasra, mindenféle előtelepített, vagy OEM win7 licensz nélkül, nyilván eredeti MS telepítő szettet használva, ami számtalan módon szerezhető, és a birtokodban levő Win10 jogával kérheted az aktiválását a Win7-nek. A telepített windows jogtisztasága, aktiválásának érvényessége ugyanis nem attól függ, hogy milyen adathordozóról telepíted, hanem attól, hogy van-e érvényes, igazolható licenszed hozzá. Ami jelen esetben egy Win10 pro licenszet takar.

Nyilván ezt egyszerűen a Win10 telepítő kulcsával nem tudod megtenni, hiszen azt a Win7 nem ismeri. Ezért valószínűnek azt tartom, hogy felhívod a Microsoft supportot, elmeséled a sztorit, bediktálod a birtokodban lévő Win 10 licensz adatait, kulcsát, majd a vonal másik végén csücsülő ifjú hölgy diktál neked egy kulcsot, amivel a win7-edet aktiválhatod, és mindenki örül, mert jé, működik, és érvényes a downgrade jog.

Minden más esetben, amikor meglévő win7 licenszre való hivatkozás történik, az nem downgrade, hanem az adott win7 licensz szabályos használata, aminek semmi köze egy újabb win10 licenszhez.

Milyen jogi különbségek vannak a különböző licensz fajták között a downgrade jogokat tekintve? Gondolok itt az OEM, a kereskedelmi ( Dobozos ), és a “használtan” vásárolt ( Refurbished ) licenszekre. A “használtan” vásárolt szoftver is viszi tovább a saját downgrade jogát?

Köszönök előre is minden észrevételt ezzel kapcsolatban.

0
0

Nagyon jó doksi. 🙂 A downgrade mindig bonyolult dolog.

0
0

Köszi, ezt a doksit ismerem, szépen leírja a downgrade jogot, és azt hogy mire vonatkozik.

De a gyakorlati oldalát, magának a downgrade jognak az érvényesítési folyamatát nem tárgyalja, pont azt

amire én kíváncsi lennék.

3 eredmény megjelenítése
Saját válasz

A küldéshez először .