Exchange 2013 levelezés kifelé-befelé help!

0
0

Üdvözletem Mindenkinek!

Kérlek, segítsetek, mert nem igazán tudom merre induljak. Tanulás céljából telepítettem egy Exchange 2013-at. Adva vagyon egy 2008 r2, active directoryval, dns-el, és adva vagyon egy 2012 r2, ezen fut az exchange 2013. Konfigurálás után a belső levelezés működik, minden rendben, A következő lépésben szeretném, ha kifelé és befelé is menne a levelezés. Azt tudom, hogy a szolgáltatóm (Telekom) blokkolja az smtp (25-ös) portot. Ezt vagy feloldatom velük vagy átállítom az smtp-t 2525-re. (ha hülyeséget írok majd rám szóltok 🙂 ) A routeren megcsinálom az összes portfowardingot ami kellhet. (25,443,80, stb…) És innen már bizonytalan vagyok. Elindítottam a szolgáltatásoknál a pop3, és az imap szolgáltatást. Ha jól gondolom a dns-nél vannak gondok, mx rekord, stb. Ahogy néztem a leírásokban a publikus ip címet kellett beállítani több helyen is. Tudnátok segíteni, hogy miként állítsam be a dns-t? Illetve kell még valamit az exchange-en állítani? Vagy valami jó leírást linkelni?

0
0

Elég nehéz megmondani, hogy még mi hiányzik. Milyen szinten ismered az Exchange-t? Illetve milyen szinten vagy az infrastruktúra többi elemének kezelésében?

0
0

Kezdőnek mondanám magam az Exchange-ben, igazság szerint komplexebb dolgot sosem kellett csinálnom, üzemeltetési szempontból szervereket szoktam időnként telepíteni active directoryval, fájlszerver szolgáltatással, stb.., de pont ezért szeretnék picit jobban elmélyedni az exchange-ben, mert mindig érdekelt, csak nem volt akitől kérdezhetnék. Sok mindent autóditakta módon tanultam meg. Ezért is gondoltam, hogy itt szerencsét próbálok. 🙂 Ha adnál pár útmutatást mit csináljak, valahogy majd csak zöldágra vergődök, és megtanulom. 🙂

0
0

Hát… Az Exchange-t szerintem nagyon nehéz autodidakta módon megtanulni, tipikusan nem egy next-next-finish kategória. 🙂 Szerintem érdemes vagy egy alap-tanfolyamot végigülnöd, vagy magad mellé venni egy tapasztalt emberkét, akitől ellesheted a titkokat.

Ezt esetleg nézted? https://www.youtube.com/watch?v=Ivm44TxVEzQ

0
0

Abszolút egyetértek veled. Nem egy egyszerű téma. Ettől függetlenül belevágtam, mert érdekel 🙂 (na meg persze a sikerélmény, hátha sikerül egyedül is megcsinálni 🙂 ) A linket egyébként nézetem, és elég jó, ez alapján csináltam. Ami szerintem az esetemben hibázik az a dns konfig.

0
0

tudsz esetleg a dns-ben segíteni?

0
0

Ami szerintem mindenképpen szükséges lenne. Egy fix IP. Első körben. Vagy esetleg valami szerver, amire tudsz relayt csinálni. Teszt célból az is elég lehet. Én mindenképpen kikapcsolnám a T-nél a 25-ös port szűrést. Ha van webes management felületed, akkor Te is ki tudod, nem kell rájuk várni. A pop23 és az Imap szolgáltatást mire szeretnéd használni? A DNS- ben (már nem a belső AD-ben, hanem kívül a szolgáltatónál) a fix IP-re konfolod mondjuk a mail.akarmi.hu-t meg a többi technikailag szükséges nevet (autodiscover pl). Az mx-et is átállítod és így már kb el fog indulni. Ha ezzel megvagy akkor tudsz továbblépni.

0
0

A szolgáltatók egy része (nem tudom, hogy a T is) nem engedi a relay-t, ha nincs reverse DNS beállítva, szóval ezzel is számolj. Ha publikus emailt akarsz tesztelni, akkor valóban kell egy publikus, lehetőleg fix IP-cím (megoldható dinamikussal is, de az külön macera) – szóval ezért is nem nagyon szoktak “csak” tanulásból ilyent csinálni.

0
0

nekiülök, és megpróbálom megcsinálni azok alapján amiket írtatok.

0
0

pop3 és az imap szolgáltatást azért aktiváltam, mert valamelyik oldalon olvastam, hogy ez szükségeltetik a működéshez, de ezek szerint ha jól gondolom nem kell.

0
0

közben beugrott, ahol ezt olvastam, ott azt írták, hogy ez szükségeltetik az outlookhoz. (2 db windows 7 kliens gép van a tartományban és azokon van outlook amiket szeretném ha működnének)

0
0

pop3 és imap nem feltétlenül kell. Az Outlook vs Exchange másképp működik, de először inkább a szervert kell belőni, hogy menjen.

Amúgy a kollégának igaza van, a relay is bonyolult lehet, ha olyan a szolgáltatód. Sima lakosságin nem fog menni, az üzletin igen, de gyanítom, hogy nem olyanod van.

0
0

POP3 és IMAP esetén tisztázni kell, hogy melyik irányból melyik irányba. Általában az Exch SMTP-n kapja a leveleket, nem az előbb említett protokollokon. Ezeket általában belső kliensek használják, de csak akkor, ha nem tudnak “rendes” (MAPI, xx over HTTP) protokollal csatlakozni. Szóval ismét visszatérnék arra, hogy előbb érdemes lenne az elmélettel megismerkedni, s utána gyakorolni.

0
0

Hát ha máshogy nem, akkor beviszem a munkahelyemre, ott van fix-ip-nk. Küzdök vele hátha sikerül, ha nem, akkor egyenlőre feladom. Köszönöm, hogy segítséget nektek! laugh

0
0

van pár exchange- el foglalkozó pdf könyvem, nekiülök elolvasom.

0
0

Ha a munkahelyeden is használnak levelezést (nem feltétlenül Exch !), akkor nem fognak örülni a játékodnak, arról nem beszélve, hogy nem is biztos, hogy engedélyezik a 25-ös port átirányítását a te szerveredre 🙂

1 - 15 megjelenítése 16 eredmény közül
Saját válasz

A küldéshez először .