Zavaró hirdetések elzavarása

A tavaszi rendrakás jegyében 600 olyan androidos alkalmazást törölt a Google, amelyek megsértették az ezzel kapcsolatos hirdetési előírásokat. Olyan zavaró, átveréssel vagy kétes politikai üzenetekkel kapcsolatos reklámokról van szó, amelyek erőszakosak, tolakodóak, kártékonyak voltak a felhasználók számára.

Mint azt Per Bjorke, vezető termékmenedzser írta a blogbejegyzésében, ezek törölt alkalmazások olyan zavaró módon jelenítettek meg hirdetéseket, hogy például a teljes képernyőfelületet elfoglalták, miközben nem tartalmaztak olyan vezérlő elemet, amely a bezáráshoz, minimalizáláshoz, érdeklődés nélküli továbblépéshez szükséges lett volna.

Az ilyen tisztogatások rendszeresek, és nagy szükség is van rá, hiszen még ha az eredeti alkalmazás a megjelenéskor esetleg még meg is felelt a Google AdMob és a Google Ad Manager előírásoknak, azt egy későbbi frissítés bármikor könnyen módosíthatja. 2017-ben például 700 ezer olyan rosszindulatú alkalmazás került törlésre, amely megsértette az irányelveket, de 2019-ben is több tízezer volt ezek száma.

A TheRegister egyébként arra külön is rákérdezett, hogy az érintett fejlesztői fiókokat is felfüggesztették, kitiltották, illetve törölték-e, de erre egyelőre nem kaptak érdemi választ.

2019-ben 2 milliárd kártékony kód telepítését akadályozta meg a Google Play Protect. Mindenesetre a Google elmondása szerint az ellenőrzést tovább kell erősíteniük, ebben pedig már a különféle antivírusgyártók aktív részvétele is segít, többek közt az ESET is csatlakozott az Android App Alliance projekthez.

2018-ban egyébként nagy lépést jelentett az akkori szabály szigorítás, ami miatt a korábban óriási károkat okozó SMS-es csalások száma töredékére csökkent, a 98%-os visszaesés igazolta vissza a lépés helyességét. Emellett pedig mind nagyobb hangsúlyt kap a kétes alkalmazások felismerésében, illetve beazonosításában a lassan már mindenhol hadra fogott gépi tanulás is, amely nélkül a jelenlegi alkalmazáskínálat – mintegy 3 millió android app – nehezen lenne ellenőrizhető.

A vírusokhoz hasonlóan ez is egy örök harc, ahol az új trükkökre mindig reagálni kell.

Zárásként a hogyan ismerjünk fel kétes android alkalmazásokat témában megjelent korábbi posztunkat linkeljük be, ebben sok olyan tipikus alap tudnivaló megtalálható, amely a mai napig hasznos lehet abban, hogy minimalizáljuk a rosszindulatú appok telepítéséből adódó problémákat.

Forrás: https://antivirus.blog.hu