Mentés betűjel nélküli kötetre

Adott helyen abban kérték a segítségem, hogy szeretnének mentést beállítani úgy, hogy a célhoz nem szeretnének betűjelet csatolni. A Windows-ba épített Wsbackup-ot akarták használni, ez is tud így menteni, viszont természetesen a kötet útvonalát valahogy meg kell adni.

Nos, itt csavarodott el a történet. Ugyanis a szükséges azonosító kiolvasására két eszközt (diskpart, wbadmin) is igénybe vettek, de sajnos nem voltak teljesen világosak a fogalmakban, így a kiolvasott adatok használatakor a következő hibaüzenetet kapták:

ERROR – The specified backup location could not be found or is not a supported backup storage location.

A feltárás során kiderült, hogy a mentési parancs teljes mértékben jól volt összeállítva, “csupán” a GUID volt hibás.

De akkor kezdjük egy rövid áttekintéssel (s itt most nem megyünk bele a RAID-tömbökbe, NAS-okba, SAN-okba, hanem egy “sima” lemezt nézzünk). Egy lemezen több kötet (állományrendszerrel rendelkező lemez-rész) lehet; míg a lemezeknél az azonosító (ID) a “DiskSignature” (MBR esetén “ABCDEF01“, GPT esetén {CDEA7BCF-BC8B-426B-91B1-CDE0CF2DE33A} formátumban), kötetekről beszélve a GUID lesz a számunkra érdekes. Ennek képzése során MBR-nél csak a “DiskID”, GPT esetén a “PartitionID” is részt vesz a kiszámolásában – de most nem ez a cikk témája.

A lemezek azonosítóját valóban a legegyszerűbb módon diskpart segítségével tudjuk lekérdezni:

sel disk 0

detail disk (vagy uniqueid disk – ha csak ez érdekel)

Egy merevlemezen lehet egy vagy több partíció, ezekre is használhatjuk az előbbi programot (detail partition), de bennünket a kötetek érdekelnek – erre viszont ez az alkalmazás nem megfelelő.

Nézzük a másik eszközt, amit használtak: maga a mentő-program által (szerintem feleslegesen) felajánlott lehetőség, ami szintén lemezeket, nem köteteket listáz:

wbadmin get disks

Mivel GPT-t használtak, nem tűnt fel, hogy ennek is az eredménye a DiskSignature (mellékesen MBR esetén is GUID-szerűen listáz ez a parancs, az első 8 karakter után feltölti nullákkal). A két lekérdezett adat egyezett (természetesen, hiszen mindkettő lemezekre vonatkozott), ezért a kapott azonosítóval dolgoztak tovább.

Akkor most nézzünk két helyes megoldást is, a korrekt GUID kiolvasására:

mountvol

vagy

GWMI -Namespace root\cimv2 -Class win32_volume | fl -Property Label,DriveLetter,DeviceID,SystemVolume,Capacity,Freespace

A végére még egy apró infó: a cikk eredeti céljához használt hivatkozásban a \\?\ célja, hogy kikapcsolja a path parsing-ot. Alapból megszoktuk NT-től (kb. Vista-ig), hogy az útvonal hossza 255 karakter lehet, ilyen formátumban a nagykönyv szerint elmehetünk egész 32.767 karakterig.

Forrás: https://asteriksz.wordpress.com/