Kavarás a Huaweinél: most azt mondják, mégsem váltja az Androidot a HongMeng

Meglepték a tech-világot a Huawei-elnök szavai, ugyanis kiderült, a mostanság oly sokat emlegetett HongMenget – egyelőre – mégsem az Android kiváltására szánják.

A Huawei-embargó egyik legmélyebbre bevitt ütését kétségtelenül a Google mérte a kínai gyártóra: májusban kiderült, a keresőóriás felfüggeszti a Huawei összes androidos jogosultságát. Később persze már látszott, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását, de ettől függetlenül a Huawei gőzerővel kezdte (folytatta?) saját operációs rendszerének fejlesztését. A hírek ezután már arról szóltak, hogy ez – az Androidnál állítólag 60 százalékkal gyorsabb – rendszer helyettesíti majd a Google rendszerét, azonban a Huawei-elnök, Liang Hua most tisztázta a félreértéseket.

Egy minap Sencsenben rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a cége továbbra is az Androidot részesíti előnyben a HongMeng helyett. Ez utóbbit elsősorban az IoT-világ (dolgok internetje, internetre kötött, egymással kapcsolatot tartható eszközök) számára lett kifejlesztve, és az okostelefonoknál továbbra is az Androidot és a köré épülő ökoszisztémát használják első választásként. Olyannyira így van ez, hogy valójában még nem is döntötték el, hogy egyáltalán fejlesztik-e okostelefonra a HongMenget. Mindez csak azért érdekes, mert korábban épp a Huawei alapítója állította azt, hogy a HongMeng minden eszközön futtatható, mobilokon is.

Az Egyesült Államok ugyan sok mindenben enyhítette a Huaweit érintő korlátozásokat (olyan termékekre és szolgáltatásokra vonatkozóan, amelyek nem jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot), azonban hogy az Androidot ez hogyan érinti, egyelőre nem tudni. Szóval nem is olyan biztos, hogy jó ötlet „első választásként” gondolni a Google rendszerére. Ezt feltehetően a Huaweinél is tudják, ugyanis – vette észre a holland LetsGo Digital oldal – levédettek egy Harmony nevű mobil operációs rendszert az EUIPO-nál (Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala), illetve az Egyesült Királyság szabadalmi hivatalánál is.

© LetsGoDigital

A védjegyet a 9-es osztályba sorolták (mobil operációs rendszerek, számítógépes operációs rendszerek, letölthető operációs rendszer programok).

Forrás: https://hvg.hu