A közösség esete a SCOM MP-ekkel

A SCOM (System Center Operations Manger) Management Pack-ek a monitorozó rendszer pillérei. Nagyon leegyszerűsítve a monitorozni vágyott infrastruktúra elem(ek) (pl. szerver hardver, hálózati eszköz, OS komponens, alkalmazás, szolgáltatás, a céges csokiautomata és stb., a lista végtelen) teljes “tudása”, az optimális működés intervallumai és az ehhez kapcsolódó monitorok, riasztások, nézetek, stb. vannak beleheggesztve egy ilyen csomagba, és ezt a “tudást” hasonlítja össze a SCOM a rendszerünkben fennálló valósággal, és így születnek meg az üzemeltető részére riasztások, a figyelmeztetések vagy éppen az optimalizálásra felszólítás.

Az egyik óriási előnye ennek a technológiának az, hogy bárki, aki érez magában elég Erőt, kibővíthet/átalakíthat egy gyárit, vagy éppen készíthet is egy teljesen új összetevő megfigyelésére egy csomagot. A Microsoft és az egyéb gyártók jelentős része (minusz dzsunka hardver/szoftver kategória) ezt meg is teszi, sőt olyan nagyon sok van, hogy nagyjából 2-3 emberéletre lenne szükség mindet kitanulni. De mindig van kivétel, mindig maradnak ki (néha érthetetlen okokból) komponensek, ezért a neten található, önkéntesek által készített MP-k között is akadnak gyémántok.

De ezeket vadászni kell, egyesével keresni, figyelni a frissítéseiket, plusz nem is a SCOM konzolból (szemben a SCOM16-ossal, ahol az MS MP-ket már így használjuk, hálistennek), szóval időigényes és kaotikus*. Most azonban megjelent MVP-ktől, ismert szakiktól egy olyan spéci MP, amely ezen segít, integrálódik, áttekinthető és kereshető is egyben. SCOM 2012, 2012R2 és 2016 a hatóköre. Kipróbáltam (net kell hozzá), működik, és egyelőre nem okoz problémát, nézzük meg mi lesz belőle.

https://squaredup.com/the-scom-community-mp-catalog

2017-12-09


*Van egy ún. “Partner Solutions” gyári elágazás is a SCOM konzolban, de kevésbé jól kezelhető és úgy tudom, hogy csak a hivatalos vendorok lehetnek a forrásai.

 

Forrás: http://galtamas.blog

Szerző: Gál Tamás